9 порад від вчених, які допоможуть схуднути без виснажливих дієт

Більшість людей хоча б раз у житті намагалися скинути зайву вагу, навіть якщо вона становила всього пару кілограмів. Однак, згідно з даними дослідників з Університету штату Пенсільванія, серйозно схуднути і зберегти стрункість вдається лише 1 людині з 6. Але якщо дотримуватися кількох нескладних правил, втратити вагу і зберегти результат можна буде швидше і простіше.

Експерти зробили підбірку доведених наукою фактів про речі, які позитивно впливають на втрату зайвих кілограмів.

1. Додавайте в раціон корисні жири

У спробі знизити кількість калорій здається розумним позбавити себе від багатих жирами продуктів, таких як горіхи, насіння, сир, масла. Однак жир перетравлюється довше білків і вуглеводів, а отже, відчуття насичення при вживанні подібних продуктів збережеться надовго.

Також мононенасичені жири допомагають організму активніше засвоювати різні корисні речовини і вітаміни – лікопін, лютеїн, бета-каротин.

2. Не переоцінюйте витрату калорій під час фізичної активності

Дослідники з’ясували, що люди з надмірною вагою під час дієти схильні завищувати кількість спалених під час занять спортом калорій на 126%. Як наслідок, вони дозволяють собі більше їжі, вважаючи, що витратили багато енергії на тренуванні.
Після заняття необхідно підкріпитися, але не виходячи за рамки розрахованої добової кількості калорій. Інакше ефект схуднення від спорту зійде нанівець.

3. Ретельно мийте овочі та фрукти

Овочі та фрукти цілком можуть стати причиною появи зайвої ваги, якщо … погано їх мити. Справа в тому, що пестициди на їх шкірці уповільнюють метаболізм і навіть можуть стати причиною набору зайвої ваги. Ці речовини покликані захищати урожай від шкідників, але істотно впливають і на здоров’я людини.

Пестициди порушують роботу щитовидної залози, що призводить до гормонального збою. За припущеннями дослідників, вони ще й ушкоджують мітохондрії – елементи клітин, що відповідають за перетворення палива (поглиненої їжі) в енергію.

4. Вдихайте запах оливкової олії

Німецькі вчені з’ясували, що додавання оливкової олії в їжу сприяє швидкому й ефективному насиченню. Більш того, виявилося, що навіть просто запах цієї олії продовжує час підтримки постійного рівня цукру в крові, тим самим рятуючи нас від виникнення почуття голоду. Причому найбільша кількість блокуючих голод з’єднань перебуває в італійських сортах олії.

5. Їжте із задоволенням

Наш апетит багато в чому регулює гормон під назвою грелін. Його рівень підвищується від стресу і знижується у відповідь на отримане задоволення від з’їденої їжі. Простіше кажучи, якщо ви поїли із задоволенням, то голод відчуєте нескоро, а ось якщо насилу запихали в себе ненависний сир, досить швидко вас знову потягне до холодильника.
Тому, якщо якийсь продукт викликає у вас відверту огиду, краще замінити його на той, що вам до душі, або постаратися його розкуштувати і все-таки отримати задоволення.

6. Вибирайте правильну пасту

Глікемічний індекс показує, з якою швидкістю організмом засвоюються продукти. Чим нижче глікемічний індекс продукту, тим повільніше цукор з нього буде надходити в кров. Отже, організм буде виробляти невеликі дози інсуліну для його переробки.
В іншому випадку, якщо в кров надійде дуже багато цукру відразу, нашому тілу доведеться виробити відразу велику порцію інсуліну. А він, у свою чергу, подасть сигнал мозку, що пора б знову підкріпитися. Таким чином, продукти з низьким глікемічним індексом більш «вигідні» для тих, що худнуть.

Як виявилося, різні види пасти мають різний глікемічний індекс. Згідно з висновками дослідників, найкращим варіантом є спагетті, друге місце займають макаронні зірочки, ну а найвищий глікемічний індекс у макаронів.

7. Приймайте добавки кальцію, якщо не переварюєте молочні продукти

Багато людей не перетравлюють молочні продукти, тому виключають їх зі свого раціону. А сир і молоко – цінні джерела кальцію, який, за словами дослідників, прискорює метаболізм жирів. Вага учасників експерименту, які приймали кальцієву добавку, знизилась на 26-70% в порівнянні з контрольною групою.

Тому, якщо ви не дружите з лактозою, спробуйте приймати добавки з кальцієм і вітаміном D: так він краще засвоюється.

8. Вибирайте на сніданок тверду їжу

Те, що сніданок корисний, вчені встановили давно. Тепер вони пішли далі і активно досліджують вплив складових нашої тарілки на показники нашого організму. Зокрема, вони довели, що насичуюча здатність білка підвищується, коли його вживають у твердій формі. Висновок простий: з’ївши сир замість коктейлю на його основі, голод ви відчуєте пізніше.

9. Їжте гіркий шоколад

Як виявилося, шоколад не тільки позитивно впливає на здоров’я, але ще і закріплює результати схуднення. Вчені з’ясували, що в групі людей, що сидять на низьковуглеводній дієті і доповнюють свій раціон невеликими порціями гіркого шоколаду, не спостерігається повернення зайвих кілограмів після декількох тижнів дотримання дієти.

Джерело

Поділись


Новини партнерів