Ознаки того, що у вас критично підвищений тиск!

Сучасний ритм життя досить насичений, а це часто заважає нам вчасно прислухатися до тих сигналів, які подає організм. На жаль, серйозні порушення в його функціонуванні ми помилково пов’язуємо зі звичайною втомою, що особливо небезпечно, якщо мова йде про підвищений тиск.

Гіпертонія – одна з найбільш поширених причин виникнення різних порушень в роботі серцево-судинної системи. Часто люди, на постійній основі страждають від підвищеного тиску, навіть не здогадуються про це, що призводить до переходу подібного стану в більш серйозну стадію. Розпізнати проблему можна за цими кількома ознаками.

1. Спадковість

Якщо у вас є родичі, які страждають на гіпертонію, з великою ймовірністю і самі ви можете потрапити в групу ризику. Особливо уважними слід бути, якщо інфаркти або інсульти були діагностовані бабусям, дідусям, батькам, сестрам або братам.

2. Проблеми з рівновагою

Запаморочення, часті головні болі, що супроводжуються втратою рівноваги, теж відносяться до ознак гіпертонії і вимагають звернення до лікаря, особливо, якщо напади характеризуються регулярністю або значною тривалістю в часі.

3. Зниження гостроти зору

Порушення акомодації, зниження гостроти зору також можуть бути наслідком підвищеного тиску. Важливо звернутися до профільного фахівця, якщо ви відзначаєте нечіткість у візуальному сприйнятті.

4. Респіраторні проблеми

Утруднене дихання і біль в області грудної клітки можуть бути спровоковані підвищеним кров’яним тиском і часто є симптомами гіпертонії.

5. Аритмія

Порушення частоти і ритму скорочень серцевого м’яза нерідко свідчать про критично високий рівень АТ.

6. Зменшення частоти сечовипускання

Гіпертонія часто розвивається на тлі інших захворювань, до найбільш поширених з яких відносяться цукровий діабет і ниркові патології. Не затягуйте візит до лікаря, якщо ви помітили, що стали рідше ходити в туалет, особливо, коли ці походи супроводжуються нетиповими відчуттями або наявністю в складі урини крові.

7. Стук в скронях

Нетипова пульсація, що викликається перепадами або постійно підвищеним рівнем тиску, може відчуватися в області скроневих вен, шиї, грудної клітки, а також вух.

8. Хронічна втома

Супроводжується почуттям замішання постійна втома – ще один тривожний симптом, який часто є супутником гіпертонії.

Сучасні норми тиску

Раніше верхніми і нижніми межами нормального артеріального тиску вважалися відповідно 129 і 80 мм рт. ст., проте в кінці 2017 го року фахівці внесли в звичну градацію деякі зміни. У зв’язку з цим були переглянуті і стадії, що визначають тяжкість стану людини, яка страждає від гіпертонії.

Нормальним вважається показник, що не перевищує значення 120/80.

Підвищеним тиск є вже тоді, коли його верхня межа знаходиться в межах 120-129, а нижня – менше 80 мм рт. ст.

Гіпертонія першої стадії характеризується показниками в межах 130-139 / 80-89 мм рт. ст.

У другу стадію захворювання переходить, коли значення досягають 140/90 мм рт. ст.

Якщо систолічний тиск вище 180, а діастолічний – 120, мова йде вже про гіпертонічний криз.

Профілактика гіпертонії

Єдиним способом запобігання гіпертонії є регулярна профілактика. Підвищений артеріальний тиск – одне з найбільш частих захворювань серцево-судинної системи. Рекомендації щодо його профілактики можна розділити на 2 групи – клінічні і ті, яких можна дотримуватися в домашніх умовах

Поради лікарів

Відмова від куріння і мінімізація споживання міцних напоїв (до 30-50 г на добу) – один з головних запобіжних заходів. Відчутний результат в сторону зменшення показників артеріального тиску буде помітний вже через кілька місяців.

Зниження кількості споживаної солі (менше 5 г на добу) – ще одна профілактична міра. Поряд з цим вкрай бажано керуватися принципами правильного харчування – урізноманітнити раціон фруктами і овочами, рослинною їжею, молочною продукцією.

Мінімізація споживання напоїв і продуктів, які містять кофеїн, також здатна нормалізувати рівень артеріального тиску.

Контроль маси тіла також сприяє зниженню показників артеріального тиску. Бажано стежити, щоб окружність талії становила не більше 88 і 102 см відповідно для жінок і чоловіків.

Зростання активності способу життя за рахунок регулярних фізичних навантажень сприяє нормалізації інтенсивності кровотоку і перешкоджає стрибкам тиску. Щоб домогтися його зниження на 5-8 мм рт.ст., достатньо займатися всього 2,5 години в тиждень. Важливо пам’ятати також про те, що різке припинення тренувань може сприяти тому, що тиск знову підвищиться.

Зниження рівня стресу – ще один спосіб регулювання рівня тиску.

Регулярний контроль показників артеріального тиску допоможе не пропустити момент, коли необхідно звернутися до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів