Ризик утворення тромбів збільшується, якщо ви курите, часто вживаєте алкоголь, маєте зайву вагу, приймаєте гормональні препарати. Генетична схильність також грає важливу роль.
Якщо ви перебуваєте в групі ризику, фахівці рекомендують дотримуватися певної дієти, а також приділяти більше часу фізичним навантаженням, особливо кардіотренуванням – для поліпшення кровообігу і зміцнення серцевого м’яза.
За словами медиків, кращий продукт для профілактики утворення тромбів – це лимон, а також інші цитрусові. Сам фрукт або вода з додаванням лимонного соку сприяють зміцненню стінок судин і зниження згортання крові.
Включайте в своє меню також авокадо і льняну олію. Ці продукти приводять у норму рівень холестерину в крові, що перешкоджає утворенню тромбів і знижує ризики виникнення багатьох серцево-судинних захворювань в майбутньому.
Не забувайте і про морську рибу! Тунець має в своєму складі амінокислоту таурин, яка знижує показники згортання крові.
Додавайте в свій раціон продукти, які багаті рутином: яблука, зелений чай, цибулю, апельсини, малину, лохину. Ця речовина сприяє зміцненню стінок судин і підвищує їх тонус. Згідно з численними дослідженнями вчених, саме рутин є найбільш ефективною речовиною, що оберігає від тромбоутворення.