5 причин ніколи не ігнорувати появу сивого волосся

Саме по собі сиве волосся зовсім не є ознакою проблеми. Деякі люди сивіють в досить молодому віці. Передчасна сивина, яку важко ігнорувати, – це та, яка з’являється до двадцяти років. Вчені не змогли встановити точну причину такої проблеми.

Тривожний сигнал або норма? Як правило, рання втрата кольору волосся – це наслідок генетичної схильності. Сивина абсолютно природна, всі ми рано чи пізно з нею стикаємося. Так чи інакше, іноді це може бути і тривожним симптомом. Ось п’ять випадків, в яких зміна кольору вашого волосся може бути ознакою хвороби.

Гіпотиреоз

Гіпотиреоз – це медичний стан, при якому щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів. Ранніми симптомами проблеми є втома і набір маси тіла, крім того, пацієнти часом переживають проблеми з когнітивними здібностями і стають більш чутливими до холоду. При гіпотиреозі люди частіше починають сивіти раніше за інших. У жінок цей розлад трапляється частіше, ніж у чоловіків. Якщо раніше ви ніколи не стикалися з надмірною втомлюваністю, сухістю шкіри, блідим кольором обличчя, вам слід стривожитися. Крім того, гіпотиреоз може призводити до запору або зниження тембру голосу.

Встановити проблему можна за допомогою простого аналізу крові. Якщо ви вчасно почнете лікування, симптоми можна буде помітно знизити. На жаль, повністю усунути захворювання на даний момент можливості немає, лікар може лише допомогти його контролювати.

Анемія

Анемія – це стан, який відзначається при нестачі в крові здорових кров’яних тілець або гемоглобіну. Саме гемоглобін доставляє кисень в клітини по всьому тілу. Анемія нерідко розвивається через залізодефіцит. Такий дефіцит в поєднанні з недостатньою кількістю вітаміну В12 може призводити до появи сивини. Втома і інші симптоми анемії проявляються, коли органи не отримують необхідних для нормальної роботи речовин.

Прискорене серцебиття, задишка, проблеми з концентрацією уваги, запаморочення, бліда шкіра, безсоння – ось потенційні симптоми. Слід проконсультуватися з лікарем, якщо ви їх помічаєте. Ви отримаєте рекомендації щодо харчування і вітамінних комплексів, які допоможуть вам повернутися до нормального стану. Це дозволить вам запобігти подальшому поширенню сивини.

Ризик хвороби коронарної артерії

Захворювання серця – це вкрай серйозна проблема, пов’язана з накопиченням нальоту в артеріях. Наліт звужує просвіт артерій, обмежуючи приплив крові до серця і при цьому підвищуючи ризик серцевого нападу або раптової смерті. За даними досліджень, у людей із захворюванням коронарної артерії куди більше сивого волосся, ніж у інших людей такого ж віку. Іншими ознаками тривожного стану є біль у грудях, задишка, аритмія, слабкість або запаморочення, нудота і посилене потовиділення.

В жодному разі не ігноруйте подібний стан, постарайтеся якомога швидше звернутися до лікаря. Проблеми з серцем можуть бути вкрай небезпечними, тому не втрачайте часу.

Дефіцит вітаміну В12

Якщо ви отримуєте недостатню кількість вітаміну В12, ви можете зіткнутися з передчасною появою сивини. Вся справа в тому, що відсутність цього вітаміну в організмі може бути причиною дефіциту меланіну, пігменту, який забезпечує шкірі, волоссю і очам колір. Дефіцит фолієвої кислоти може призводити до такого ж ефекту. Вітамін В12 вважається вкрай важливим для нормального функціонування організму.

Незважаючи на те, що сивина не є основним симптомом дефіциту, передчасну або раптову появу сивого волосся все ж не варто ігнорувати. Нормальний рівень вітаміну В12 має величезне значення по ряду причин. Він допомагає підтримувати здоров’я клітин крові, бере участь в процесі виробництва ДНК і запобігає анемії. Організм не виробляє вітамін В12 самостійно, його слід отримувати з продуктів харчування.

До хороших джерел корисної речовини відносяться печінка, скумбрія, сардини, збагачені пластівці, червоне м’ясо, лосось, збагачена соя, знежирені молочні продукти, сир, яйця. Крім того, доступні вітамінні комплекси для людей, які вживають мало вищеперелічених продуктів або взагалі від них відмовилися. Обов’язково регулярно здавайте аналіз крові і стежте за рівнем основних вітамінів і мінералів. При нестачі своєчасно вживайте заходів.

Вітіліго

Вітіліго – це захворювання, яке призводить до втрати кольору шкіри. Такий стан, як і в випадку з дефіцитом вітаміну В12, має відношення до неправильного процесу виробництва меланіну. Захворювання може впливати на волосся, порожнину рота і очі. Пацієнти з вітіліго нерідко помічають, як їх колір волосся стрімко змінюється з сивого на білосніжний. До інших ознак вітіліго слід віднести знебарвлення слизових всередині порожнини рота і в носі, втрату або зміни відтінку сітківки, знебарвлені ділянки в області пахв, геніталій, пупка, ануса.

Вчені припускають, що їм вдалося встановити біологічний процес, при впливі на який можна вилікувати вітіліго. Ті ж самі фахівці також переконані, що їхнє відкриття може привести до справжнього перевороту в фармацевтиці. Воно дозволить повернути назад процес появи сивини! Багато людей напевно захочуть скористатися таким засобом, адже далеко не кожному сиві пасма здаються гарним доповненням зовнішності. Проте на цей рахунок ще потрібно чимало подальших досліджень.

Джерело

Поділись


Новини партнерів