Що буде, якщо зовсім відмовитися від гарячої їжі

Сироїдіння – метод харчування, який останнім часом знаходить своїх послідовників. Не будемо говорити про плюси і мінуси поїдання всього і вся в сирому вигляді, але звернемося до іншої проблеми: їсти все сирим, значить, їсти все холодним. Тобто, повна відмова від гарячої їжі. І як на це відреагує наш організм?

В середині минулого століття радянські медики науковим методом визначили, що тривалість перетравлення їжі в організмі залежить від її температури. Тепла перетравлюється дві-три години. Цього достатньо для повного розщеплення білків на амінокислоти, травлення і всмоктування інших речовин.

З холодною їжею організм обходиться куди простіше: він не здатний її переварити і в такому вигляді швидко відправляє в кишечник для виведення. Неперетравлені білки, потрапивши в кишечник, не можуть всмоктуватися в його тонкі стінки. Там, де має бути розщеплення вуглеводів, накопичуються бактерії, які зазвичай паразитують на тваринних білках. Організм входить в стан, який медики називають дисбактеріозом. До нього додається порушення обміну речовин, а слідом за ним і ожиріння. Природно, що від порції салату всі ці процеси не почнуться. Але постійно обходитися без гарячого організму навряд чи сподобається.

Journal of Agriculture and Food Chemistry опублікував результати досліджень, в яких брали участь дві сотні людей. Протягом певного часу вони їли тільки сирі овочі. Подальші дослідження показали, що рівень, наприклад, бета-каротину, у них підвищився, а вміст лікопіну в плазмі виявився нижче середнього. Пояснюється це тим, що при термічній обробці хімічні сполуки в овочах і фруктах починають розриватися, в результаті чого вивільняються корисні нутрієнти – важливі біологічні елементи, необхідні організму для нормальної життєдіяльності. Саме тому варена їжа, особливо тепла, засвоюється швидше і є дуже корисною для організму.

Варто відзначити, що лікопін міститься в помідорах, червоному перці, кавунах, папайї. Він оберігає організм від ракових захворювань, знижує ризик серцевих нападів. Але зовсім відмовлятися від свіжих овочів і фруктів теж не має сенсу. Так потрібний нашому організму вітамін С, який у великій кількості містяться в них, при варінні руйнується.

Кандидат медичних наук Інна Романюк розповідає випадок зі своєї лікарської практики. До неї звернулися батьки дівчинки-підлітка, у яко були явні ознаки апатії, млявості, хронічної втоми. Її постійно мучили розлади і запалення. До того ж вона страждала від зайвої ваги. Причиною всьому було порушення метаболізму. Але що викликало його? Причину встановили після ретельного вивчення режиму дня і режиму харчування дівчинки. Виявилося, що вона протягом тривалого періоду обходиться без гарячої їжі. Вранці – склянку соку, в обід – фаст-фуд, або холодна котлета, дбайливо приготована мамою напередодні, ввечері – той же сік або молоко з печивом. Організм виявився не в силах витримати «холодну атаку» і «відгукнувся» порушенням обміну речовин, а потім, як по ланцюжку, іншими складовими поганого самопочуття.

Чому гаряча їжа необхідна для організму, добре показує приклад з кашами. Вчені перевірили на вміст вітамінів і мікроелементів магазинні пластівці, оброблені цукровим сиропом, які потрібно просто залити молоком, і зварені в домашніх умовах звичайні круп’яні каші. У перших відсоток корисних речовин наближений до нуля. А домашні каші зберегли весь свій природний набір вітамінів і мінералів.

За їжу щонайменше не нижче кімнатної температури виступає і традиційна медицина багатьох країн. Наприклад, Китаю і Індії. Місцеві ескулапи застерігають від постійного вживання холодної їжі, так як вона, крім проблем з травленням, здатна викликати гормональні розлади, шкірні захворювання.

Холодну їжу навіть порівнюють з холодною погодою: та і інша діють на психіку, посилюючи тривожність і викликаючи депресію.

Поділись


Новини партнерів