Носова кровотеча – причини і способи зупинки

Висока температура, травма носа, підвищення артеріального тиску або захворювання крові викликають носову кровотечу. ЇЇ наукова назва – епістаксис.

Чому йде кров з носа

Зрозуміти на перший погляд, чому відкрилася носова кровотеча, часом не вдається і досвідченому медику.

У дорослих

Пацієнти, які приходять до ЛОР-фахівця з проблемою періодичних носових кровотеч, складають 5-10% від загальної кількості. Не всі можуть самостійно зрозуміти, наскільки критична ситуація і чи потрібне лікарське втручання. Варто розібратися в можливих причинах кровотечі з носа і знати, як її зупинити.

зміни клімату

Раптова зміна клімату може тимчасово погіршити стан, в тому числі і спровокувати кровотечу з носа. Так іноді проявляється акліматизація. У даній ситуації кров зупиняється швидко і без стороннього втручання, повторно не з’являючись і не завдаючи дискомфорту.

сухе повітря

Через особливості місцевого клімату і низького рівня екології підставою того, що з носа йде кров, є сухе запорошене повітря на вулиці або в приміщенні. Слизова носа пересихає, судини втрачають еластичність і лопаються. Головні методи боротьби з сухим повітрям – регулярне зволоження носових проходів за допомогою крапель і штучне зволоження повітря в будинку.

перепади тиску

Носові кровотечі знайомі людям професій, пов’язаних з:

  • опусканням на глибину – водолази і підводники;
  • підйомом на висоту – льотчики і альпіністи.
  • перегрів

Кровотеча з носа може бути реакцією на високу температуру за вікном при тепловому або сонячному ударі.

перевтома

Фізичні та емоційні навантаження можуть бути причиною того, що з носа пішла кров. Недосипання, депресія, втома і нервова напруга можуть викликати несподівану носову кровотечу.

Як зупинити кров з носа

травмування

Кровотеча з носа може бути результатом механічного впливу, наприклад, попадання стороннього предмета в носові проходи або сильного удару. Потрібна негайна лікарська допомога.

наявність захворювань

Причиною кровотечі з носа можуть бути ЛОР-захворювання: риніт, синусит і гайморит. Періодичні кровотечі з носових проходів можуть виступати сигналами розвитку доброякісних і злоякісних форм. Інша причина – загострення патологій крові – гемофілія і лейкоз, або інфекційних хвороб – сифіліс та туберкульоз.

аномальна будова і дистрофічні процеси

Дистрофічні зміни в слизовій оболонці носа, аномальний розвиток вен і артерій і викривлення носової перегородки здатні викликати кровотечі.

підвищення артеріального тиску

Різкий стрибок тиску призводить до розриву стінок капілярів в носі, який супроводжується нетривалою кровотечею. З цією проблемою періодично стикаються люди, які страждають захворюваннями серця – атеросклероз, гіпертонія, аортальний стеноз і порок серця.

вживання препаратів і наркотиків

Прийом деяких ліків може спричинити кровотечу з носа. Реакцію організму викликають антигістамінні, судинозвужувальні і розріджуючі кров медикаменти, а також кортикостероїди.

Носову кровотечу провокує прийом психотропних наркотичних речовин: кокаїну і героїну.

У дітей

У багатьох батьків починається паніка, коли вони бачать, що у дитини з носа пішла кров. Часта причина кровотеч з носа у дітей – «колупання» або потрапляння стороннього тіла в носовій прохід. У випадку з копирсанням необхідно періодично контролювати дії дитини і робити зауваження. У другій ситуації – дістати дрібну деталь з носа; якщо це зробити не виходить, викличте «швидку».

Інша можлива причина кровотечі з носа у дітей старшого віку – гормональна перебудова. Організм людини, що росте, не встигає справлятися з навантаженнями і дає збій. Якщо кровотечі трапляються регулярно, слід порадитися з лікарем.

У вагітних

Ключова причина – збільшення об’єму циркулюючої крові при збереженні колишніх розмірів судинної системи. Організм дає збій у вигляді кров’яних виділень з носа.

Часто підставою для носової кровотечі є зміна гормонального фону майбутньої мами. Короткочасна кровотеча з носа не є небезпечною для здоров’я вагітної, якщо немає інших неприємних симптомів.

Вночі

Носові кровотечі можливі і під час нічного сну. Причини, пов’язані з конкретним часом доби, відсутні. Вночі у людей іноді різко підвищується артеріальний тиск і починається носова кровотеча.

Інша ймовірна причина – це пошкодження перегородок в носі під час сну і не виявлена ​​раніше травма.

Як зупинити кров

Як зупинити кров з носа

Незалежно від сили носової кровотечі, її слід зупинити. Способи надання першої допомоги при носовій кровотечі залежать то того, де ви знаходитесь.

В домашніх умовах

Якщо у вас рясні виділення – викликайте лікаря.

Все, що вам буде потрібно для зупинки крові – це марлевий тампон, змочений в перекису водню, і холодний компрес, наприклад, лід або мокрий рушник.

Сядьте, прийнявши зручну позу, голову нахиліть трохи вниз. Не можна закидати голову назад або намагатися висякатися.

Вкладіть тампони в носові пазухи, прикладіть щось холодне до перенісся.

Посидьте спокійно в такому стані 5 хвилин.

Кров продовжує йти більше 5 хвилин – телефонуйте в швидку.

На вулиці

Не всі носять з собою аптечку, де є перекис і марля. Використовуйте підручні засоби, наприклад, шматок тканини, яку не шкода забруднити кров’ю.

Для зупинки крові сядьте або встаньте.

Тримаючи голову прямо, пальцями затисніть крила носа і побудьте в такому положенні 2-3 хвилини.

Якщо кров не зупиняється, а поруч є аптека або медустанова, зверніться за допомогою.

Чи є носова кровотеча небезпечною? 

Про ступінь небезпеки носової кровотечі може сказати тільки фахівець, що надав першу лікарську допомогу. У разі одноразової і незначної кровотечі з носа, не пов’язаної з травмуванням або поганим самопочуттям, приводу для хвилювання немає. Але якщо кровотечі повторюються з певною періодичністю, пов’язані з іншими симптомами або мають інтенсивний характер, тоді зверніться в поліклініку.

Профілактика

Щоб запобігти повторним кровотечам з носа, дотримуйтеся рекомендацій:

  • Проводьте більше часу на свіжому повітрі.
  • Налагодьте розпорядок дня, де буде достатньо часу на відпочинок.
  • Харчуйтеся збалансовано і збільшіть фізичну активність.
  • При необхідності пройдіть лікування.
Поділись


Новини партнерів