Поколювання у суглобах: причини та методи лікування

Погодьтеся, що поколювання у суглобах – це вельми неприємне явище. Чимало людей відчувають дискомфорт вранці одразу після прокидання, тоді як інші страждають від неприємного болю впродовж всього дня.

Дуже часто поколювання не має нічого спільного із занімінням суглоба після тривалого перебування у сидячому положенні та поганої постави. Насправді є чимало інших причин виникнення дискомфортних відчуттів, про які ми сьогодні й поговоримо.

Що таке суглоби?

Суглоб – це ділянка у місці з’єднання двох кісток або кістки та хряща. Саме завдяки суглобам певні частини нашого тіла мають здатність вільно рухатися. Суглоби допомагають ногам, рукам та спині згинатися та обертатися.

Між кістками, у місцях з’єднання яких є суглоби, розташовується еластична та пружна тканина, яку називають суглобовим хрящем. Хрящ захищає кістки від тертя одна об одну, тим самим діючи як своєрідний амортизатор або захисна прокладка.

Суглоб розташовується всередині так званої суглобової капсули, або сумки, яка й забезпечує належне функціонування всієї системи суглобів та хрящів. Суглобову сумку, у свою чергу, підтримують зв’язки, які захищають суглоби від пошкоджень.

Чому виникає поколювання у суглобах?

причини розвитку відчуття поколювання

Насправді є величезна кількість несприятливих факторів, які можуть негативно вплинути на стан та функціонування суглобів. У результаті шкідливої дії цих проблем та захворювань виникає неприємне відчуття поколювання у суглобах. Вас можуть турбувати дискомфортні відчуття у руках, долонях, ступнях та ногах.

Іноді болісні відчуття виникають без видимих підстав і зникають так само раптово, як і з’являються. У такому випадку можна припустити, що вашому організму вдалося самотужки владнати проблему. Утім, якщо поколювання у суглобах не зникають впродовж тривалого періоду часу, радимо звернутися за медичною допомогою до кваліфікованого спеціаліста.

Захворювання та розлади, які можуть спричинити поколювання у суглобах

Ми пропонуємо вашій увазі перелік основних захворювань, які можуть викликати дискомфортні відчуття у суглобах.

Ревматоїдний артрит

ревматоїдний артрит призводить до поколювання у кінцівках
  • Ревматоїдний артрит – це запальний процес у суглобах. Насправді це захворювання може вражати суглоби у різних частинах тіла. Найчастіше ознаки ревматоїдного артриту з’являються на пальцях, руках та колінах.
  • Зазвичай це захворювання вражає людей у зрілому та літньому віці, а саме дорослих віком від 30 до 60 років. Зверніть увагу, що жінки частіше хворіють на ревматоїдний артрит, ніж чоловіки. Жодної залежності від расових особливостей або місця проживання досі встановлено не було.
  • На жаль, хворі на ревматоїдний артрит не є повністю мобільними. Окрім поколювання у суглобах їх часто турбує сильний біль у кінцівках, через який вони втрачають здатність швидко пересуватися та вести звичний активний спосіб життя.
  • Причиною появи дискомфортних відчуттів є надмірне відкладення кальцію у суглобах. Саме тоді з’являється поколювання у суглобах та відбувається значне пошкодження хрящів. Якщо вчасно не надати хворому медичну допомогу, це призведе до поступової руйнації хряща та значного посилення больових відчуттів.
  • Найчастіше симптоми ревматоїдного артриту можна помітити на зап’ястках, пальцях та колінах. Втім, це захворювання може вразити й інші частини тіла. Зверніть увагу, що зазвичай артрит асоціюють з розладами у роботі щитоподібної залози та остеоартритом.
  • Попри те, що ревматоїдний артрит є досить болісним та неприємним захворюванням, він не призводить до повної руйнації суглобів.

Остеомієліт

Остеомієліт – це інфекційне запалення кісток, спровокувати яке можуть шкідливі бактерії та грибки. Мікроби дістаються до кісток за допомогою крові, а при потраплянні всередину суглоба призводять до його повної руйнації.

Одним з основних симптомів остеомієліту є неприємне поколювання у суглобах. Якщо вчасно не звернути увагу на цей синдром, больові відчуття посилюються. Лікувати це захворювання потрібно виключно за допомогою антибіотиків.

Зверніть увагу, що вражає остеомієліт людей у будь-якому віці, тобто на цю хворобу можуть страждати як дорослі, так і діти.

Вовчак

  • Не забувайте, що вовчак є одним з найпоширеніших аутоімунних захворювань. Він виникає у тому випадку, коли імунна система вражає здорові тканини замість того, щоб захищати організм від шкідливих мікроорганізмів. Ця хвороба може уразити та сильно пошкодити різні частини тіла.
  • Поколювання у суглобах є одним з основних ознак того, що кістки або хрящі уражені вовчаком.
  • На жаль, вченим та медикам досі не вдалося винайти ліки проти вовчака, проте за умови регулярного обстеження та виконання всіх рекомендацій лікаря можна тримати стан здоров’я під контролем.

Корисні поради для профілактики поколювання у суглобах

вправи від поколювання у суглобах

При будь-яких захворюваннях кінцівок дуже важливо дотримуватися принципів правильного харчування. Певні корисні продукти містять незамінні поживні речовини, які здатні не тільки усунути поколювання у суглобах, але й знизити ризик розвитку різноманітних захворювань кінцівок.

  • Дуже ефективними є продукти з високим вмістом жирних кислот Омега-3, адже вони мають здатність зменшувати ознаки запального процесу та сповільнювати процес зношення хрящів. Ми рекомендуємо включити до свого раціону жирні види риби та насіння льону. За потреби можна вживати Омега-3 у вигляді капсул, які продаються в аптеках та спеціалізованих магазинах.
  • Селера володіє потужними сечогінними властивостями та містить велику кількість антиоксидантів. Якщо ви хочете вивести з організму токсини та наситити його важливими мінералами, неодмінно включіть до свого раціону страви та напої на основі свіжої селери. У випадку якщо вам не подобається смак селери у чистому вигляді, радимо додавати її до салатів, смузі та чаїв.
  • Вірте чи ні, але кропива володіє очищувальними властивостями та має здатність усувати симптоми артриту. Її можна використовувати як для приготування корисних страв, так і для виготовлення натуральної мазі від поколювання у суглобах. Для цього просто дрібно нашаткуйте свіжу кропиву та залийте її спиртом.
  • Всім відомо, що імбир є потужним протизапальним та знеболювальним продуктом. На його основі можна готувати ароматний чай або ж додавати свіжий тертий імбир до основних страв.

Правильний та збалансований раціон – це чудовий метод профілактики різноманітних захворювань. Утім, не забувайте, що займатися лікуванням чи ігнорувати симптоми захворювань кінцівок небезпечно, тому при появі перших тривожних симптомів радимо одразу звернутися до лікаря.

Якщо після використання наших засобів ви не помітили покращення самопочуття, пройдіть повне обстеження організму для встановлення чіткого діагнозу та підбору ефективної терапії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів