Яка їжа викликає звикання?

Добре знайома для багатьох ситуація: ми вирішуємо в кафе з’їсти тільки один шматок піци або чверть плитки шоколаду, але перш ніж встигаємо отямитись, вже з’їдаємо все.

На жаль, подібне відбувається майже з усіма. Дослідження показують, що певні продукти харчування викликають сильнішу залежність. Не так давно вчені з Університету Колорадо провели масштабне вивчення цього питання. Вони досліджували вплив 35 різних продуктів і страв. В результаті був складений список з 10 позицій, що викликають залежність.

У цей список увійшли піца, шоколад, чіпси, бісквіти, морозиво, смажена картопля, чізбургери, недієтична газована вода, тістечка, а також сир. Відзначимо, що сир є єдиним в цьому списку продуктом харчування, який не відноситься до категорії високо перероблених. Одинадцяту сходинку в рейтингу займає бекон, який якраз є переробленим продуктом. Які ж висновки можна зробити з цього рейтингу? Велика частина небезпечних продуктів харчування містить багато жиру, а після їх вживання в крові підскакують показники цукру.

З іншого боку, та ж саме група вчених склала рейтинг продуктів, що викликають найменшу залежність. До першої десятки увійшли огірки, морква, боби без соусу, яблука, коричневий рис, броколі, банани, форель, кукурудза без вершкової олії або солі, а також полуниця.

Охочі схуднути і контролювати свою вагу люди можуть зробити відповідні для себе висновки з двох цих рейтингів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів