18 тривожних ознак, які говорять про порушення роботи серця. Зверніть на них увагу!

Серцево-судинні захворювання як правило розвиваються повільно і тому можуть залишатися тривалий час непоміченими. Найчастіше про свої проблеми з серцем людина дізнається раптово, коли вже пізно що-небудь робити для запобігання патології. Прикладом служить серцевий напад. Хвороби серця часто називають “мовчазними вбивцями», які починаються безсимптомно або мають ледь помітні ознаки.

Проблеми з серцем не завжди можна помітити відразу – тільки в фільмах людина хапається за груди і картинно падає на підлогу, в реальному житті прояви серцево-судинних захворювань можуть бути зовсім іншими. Знаючи, якими є ранні ознаки початку патології серця, можна своєчасно звернутися до лікаря і запобігти незворотні зміни.

Ось основні сімптоми проблем з серцем, на які варто звернути увагу, особливо якщо вам більше 60 років:

1) Дискомфорт у грудях.

Це найчастіший симптом. Якщо у вас болить у грудях або з’явилися відчуття тісноти, тиску – можливо, варто відвідати кардіолога. Фахівці кажуть, що кожен описує цей дискомфорт по-своєму, одні відчувають, ніби щось прищемило всередині, інші – що в грудях пече, треті – ніби на них сів слон. Відчуття, яке триває довше декількох хвилин, воно може виникнути і в стані спокою, і при фізичній активності.

2) Біль, що нагадує остеохондроз.

Біль між лопатками, в шиї, лівій руці, плечі, зап’ясті, навіть в щелепі може бути вірною ознакою не тільки остеохондрозу або міозиту, але і серцевих проблем.

Симптомом стенокардії може бути виникнення таких симптомів після фізичного навантаження або емоційних потрясінь. Якщо біль виникає навіть під час відпочинку і після застосування спеціальних серцевих препаратів – такий симптом може говорити про наближення інфаркту.

3) Біль, що віддає в руку.

Це одна з класичних ознак. Якщо біль починається в грудях і поширюється по лівій частині тіла, віддаючи в руку – ймовірно у вас загострення захворювання. Іноді рука може боліти більше, ніж груди.

4) Безперервний кашель.

Такий кашель може бути показником того, що легені отримують недостатньо крові. Знову необхідний візит до лікаря (сам кашель теж не дуже-то приємний).

5) Біль в горлі або щелепі.

Сама по собі така біль може означати що завгодно – наприклад, таке буває при застуді. Але якщо біль в грудях поширюється на горло і далі – також варто відвідати лікаря.

6) Набряклість ніг.

Коли серце перекачує кров не так інтенсивно, як повинно, вона може застоюватися в венах ніг, що призводить до набряку кінцівок. Крім того, при серцевій недостатності гірше працюють нирки, що теж може виражатися у вигляді набряків.

7) Втрата апетиту.

Накопичення рідини в черевній порожнині через серцеву недостатность часто супроводжується дискомфортом в животі і відсутністю апетиту.

8) Нудота.

Нудота, печія, розлад шлунка і біль в його області можуть бути викликані проблемами з серцями. Найчастіше це відбувається у жінок. Звичайно, розлад шлунка може бути зовсім не пов’язане з серцем, але якщо ви перебуваєте в групі ризику – краще зверніться до лікаря.

9) Підвищена тривожність.

Трапляється, що серцевий напад супроводжується вираженою тривогою і почуттям страху смерті. Ті, що вижили після серцевого нападу досить часто розповідають про те, що переживали почуття «приреченості».

 

10) Слабкість.

За кілька днів до серцевого нападу, а також під час нього, деякі люди відчувають важку, незрозумілу слабкість. Іноді люди відчувають себе настільки погано, що не можуть утримати папір між пальцями.

11) Висипання.

Дослідження показали: у людей з екземою ризик високого тиску зростає на 48%, а ризик високого рівня холестерину – на 29%. Наявність лишаю підвищує ризик появи проблем з серцем на 58%.

12) Задишка.

У вас виникає задишка навіть після ходьби? Ви несподівано відчули стан, близький до бронхіальної астми, але цього захворювання у вас не було і немає? Такі симптоми характерні для серцевої недостатності під назвою серцева астма. Небезпечний наслідок серцевої астми – набряк легенів. Терміново викликайте невідкладну допомогу!

13) Раннє облисіння.

Вчені з’ясували, що раннє облисіння і рання сивина у чоловіків до 40 років можуть свідчити про схильність до серцевих захворювань. Це навіть більш вірна ознака проблем з серцем, ніж ожиріння.

14) Перебої в роботі серця.

Ритм серця часто порушується – то ледве тріпоче, то завмирає, то раптом починає шалено калатати? Порушення відбувається, навіть коли ви просто лежите на дивані? Причиною може бути остеохондроз, ендокринні захворювання і навіть гострий інфаркт міокарда і ішемічна хвороба серця. Обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем.

15) Сечовипускання ночами.

Кілька разів за ніч встаєте, щоб сходити в туалет? Може, ви застудилися або ввечері випили занадто багато чаю? Може і так. Однак ті ж симптоми дає і серцева недостатність яка розвивається.

Вночі, коли ви лежите, посилюється приплив крові до нирок, з’являється потреба більш частого сечовипускання. Протягом дня це бажання стримується через застій крові в венах.

 

16) Пітливість.

Холодний піт є досить поширеним симптомом серцевого нападу. Може виявитися, що ви, сидячи в кріслі, раптом покривається потом так, як ніби тільки що інтенсивно попрацювали.

Не ігноруйте ці симптоми. Обов’язково зверніться до лікаря, якщо у вас є хоча б 5 з них!

Поділись


Новини партнерів