Супрун розвінчала популярні міфи про високий тиск

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про найбільш поширені міфи про артеріальну гіпертензію.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун спростувала п’ять поширених міфів про гіпертензію. Про це вона написала на своїй сторінці в Фейсбуці.

“Судини, транспортуючи кров, витримують тиск щодня. Зазвичай вони прекрасно з цим справляються, однак коли щось йде не так і тиск підвищується і довго тримається на високому рівні, людина може почати хворіти небезпечною хворобою – артеріальною гіпертензією”, – зазначила Супрун.

Вона нагадала, що в Україні у кожного третього дорослого – підвищений артеріальний тиск. Через це зростає ризик розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарда, серцевої або ниркової недостатності.

Щоб захистити себе і близьких, Супрун радить прочитати про найбільш поширені міфи про артеріальну гіпертензію. Їх підготувала лікар-кардіолог Лариса Міщенко.

МІФ. Артеріальна гіпертензія – це спадкова хвороба. Якщо хворіли батьки, то мені цього не уникнути.

ПРАВДА: Спадковість відіграє велику роль у розвитку артеріальної гіпертензії. Однак це не означає 100% ймовірності розвитку захворювання. Якщо у ваших батьків є проблеми з тиском, дотримання здорового способу життя може запобігти розвитку гіпертензії, а періодичний контроль тиску – вчасно виявити проблему.

МІФ. Артеріальною гіпертензією хворіють люди старшого віку, тому молодим не варто турбуватися.

ПРАВДА: Хвороба може вражати не тільки дорослих різного віку, але навіть дітей. Останнім часом спостерігається тенденція до зростання частоти артеріальної гіпертензії серед дітей і молоді, що в основному пов’язано з поширенням ожиріння, нездорового харчування, малорухливим способом життя і шкідливими звичками. Крім того, часто хвороба може довго залишатися не виявленою, тому що більшість людей не звертають уваги на цю проблему в молодому віці.

МІФ. Ліки потрібно приймати тільки тоді, коли погано.

ПРАВДА: Це дуже поширена помилка, яка вартує здоров’я, а іноді і життя пацієнтам. Сьогодні не існує іншого способу запобігти ускладненням гіпертензії (інсульту, інфаркту, ураженню нирок, судинної деменції та ін) крім дотримання здорового способу життя та регулярного медикаментозного лікування.

Постійний прийом ліків повинен нормалізувати тиск. Для цього потрібно регулярно (!) приймати призначені лікарем препарати, які допоможуть досягти вашого цільового тиску.

МІФ. Не існує поняття “робочого” тиску

ПРАВДА: Деякі люди називають високий тиск своїм нормальним станом, оскільки вони не мають ніяких скарг і негативних почуттів при цьому. Це не означає, що лікуватися не потрібно.

Артеріальну гіпертензію важливо заздалегідь виявити і лікувати. Іноді цю хворобу називають німим вбивцею – через відсутність значного дискомфорту і болю постійно підвищений тиск справляє негативний вплив на серце, судини і нирки. Спочатку ці зміни ніяк себе не проявляють, і їх можна виявити тільки за допомогою спеціальних досліджень.

МІФ. Для лікування достатньо “прокапали” 1-2 рази на рік.

ПРАВДА: У численних дослідженнях доведено, що регулярне лікування хвороби і здоровий спосіб життя сприяють зменшенню ризику серцево-судинних катастроф. Наукових обґрунтувань ефективності методу внутрішньовенного вливання не існує.

Джерело

Поділись


Новини партнерів