Чому при похміллі болить голова?

Симптоми, які наступають при похміллі, відомі майже кожній дорослій людині – нудота, сухість у роті, озноб, коливання тиску, втрата апетиту. І, безумовно, головний біль. Як правило, відчуття «важкої голови» настає навіть після вживання неміцних напоїв. Про те, чому на ранок після веселого застілля зазвичай болить голова, розповів нарколог Олексій Казанцев .

«Прийом алкоголю призводить до обезводнення організму – відбувається великий відтік рідини, а разом з тим і втрата калію, кальцію, магнію і натрію. Внаслідок цього збільшується внутрішньочерепний тиск і відбувається набряк головного мозку. Крім того, після прийому спиртного досить часто відбувається згущення крові за рахунок склеювання еритроцитів. Дрібні капіляри забиваються, що призводить до порушення кровотоку. Кисень починає надходити в мозок в недостатній кількості, що призводить до загибелі нейронів», – пояснює Казанцев.

За словами нарколога, тяжкість похмілля залежить в тому числі і від міцності напою. Найбільш виражені симптоми, як правило, бувають після прийому темного міцного алкоголю, в якому містяться сивушні масла або дубильні речовини. Це коньяк, віскі, бурбон, темний ром. Також дубильні речовини є в червоному вині. Крім того, похмілля може наступити і після вживання газованих алкогольних напоїв – в них вуглекислий газ дозволяє алкоголю швидше всмоктуватися в кров. А ось пиво, біле вино і навіть горілка призводять до менш вираженого похмілля за умови невеликої дози випитого.

Джерело

Поділись


Новини партнерів