Цей фрукт допоможе захистити серце і кишечник

Чи може в дійсності манго приносити користь нашій кишковій мікрофлорі і артеріальному тиску? Останні дані свідчать про це.

Манго містить ряд вітамінів і мінералів, хоча і не в особливо високих концентраціях. Манго також містить ряд поліфенолів, таких як флавоноїди, групу сполук, яка в останні роки набула популярності в колах здорового харчування. Потенційний вплив на здоров’я поліфенолів доведено – вони мають антиоксидантний ефект. Але дослідження показали, що кишечник порушує більшість з них, перш ніж вони впливають на організм.

Однак продукти розпаду цих молекул можуть також впливати на здоров’я. На сьогоднішній день докази, що підтверджують їх переваги для здоров’я, суперечливі.

З цією метою вчені зібрали 24 здорові жінки в постменопаузі і попросили їх споживати 330 грамів манго кожен день протягом 2 тижнів. Зокрема, вони вибрали манго через відносно високий рівень поліфенолів.

Після 2-тижневого вживання манго учасники поверталися до стандартної дієті протягом 13 днів, уникаючи манго.

Висновки дослідників були недавно представлені на щорічних зборах Американського товариства харчування Nutrition 2018, яке проходило в Бостоні, Массачусетс. Вони опубліковані в журналі FASEB.

Щоб оцінити біоактивность манго, вчені проводили вимірювання в різних частинах тіла протягом всього дослідження, включаючи частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск.

Були також досліджені кров і дихальна система.

Група дослідників з Каліфорнійського університету в Девісі (University of California, Davis) спробували з’ясувати, чи можуть вони виміряти конкретні переваги для здоров’я при вживанні манго.

Вчені виявили, що систолічний артеріальний тиск був значно нижчим, ніж показник базової лінії через 2 години після вживання манго. Артеріальний тиск, як міра сили, яку серце генерує кожен раз, коли воно стискається, також був значно нижчим через 2 години після прийому манго.

У деяких учасників був виявлений метан, у деяких водень, у когось і те, і інше. У цьому типі тесту метан вважається ознакою поганого стану кишечника.

З 24 учасників у одній чверті пацієнтів був виявлений метан на початку випробування. З них, у 6 осіб діагностовано погіршення виділення метану після вживання манго.

Таким чином, дослідження, в якому використовувалася невелика група людей, демонструє деякі переваги у вживанні манго.

Потрібна додаткова робота для підтвердження цих результатів. До тих пір, поки ці результати не будуть підтверджені, манго можна вживати без побоювань, або без особливих переваг для здоров’я кишечника і серцево-судинної системи.

Автори іншого дослідження стверджують, що поліфенольні сполуки, що містяться в манго, мають протизапальну і протиракову властивості.

Джерело

Поділись


Новини партнерів