Як схуднути: Практичні поради психолога

Отже, ви вирішили схуднути . Як розумна людина, ви почали з візиту до дієтолога і переконалися, що гормональних проблем у вас немає і ніякі серйозні захворювання не заважають розпочати процес схуднення. І тепер ви намагаєтеся зрозуміти: «Дієта або спорт?».  Неправильна постановка питання. Правильна: «Скільки калорій мені потрібно витрачати при існуючих харчових звичках?» Або «Скільки мені потрібно споживати, щоб продовжувати сидячий спосіб життя?». Коли ви порахуєте споживані калорії і визначите, скільки з них ви спалюєте, швидше за все, ви прийдете в жах. Не впадайте у відчай. Читайте далі.

Поради психолога: як схуднути

Нам з вами потрібно вибрати дієту, яка вас не напружує, і фізичну активність, яка приносить задоволення. Для тих, кого лякає слово «спорт»: не переживайте, ніхто не збирається робити з вас атлета.

Йти на прогулянки

Фізична активність – це і прасування, і подорож до офісу пішки замість тряски в набитій маршрутці, і танці, і модні нині велосипедні прогулянки в розслабленому темпі. Зробіть список видів фізичної активності і відразу викресліть з них ті, які викликають тремтіння. З інших виберіть те, що вам подобається.

Мінімальна щоденна фізична активність, в якій бере участь все ваше тіло, повинна тривати не менше 30 хвилин в день, поки ви тільки починаєте худнути. Потім вам сподобається і можна буде безболісно виділити на неї годину.

Робіть тільки те, що приносить задоволення, або колись приносило задоволення, або, якщо ви зовсім запустили себе – викликає найменшу огиду. У фітнес-центрах вибирайте групові програми для людей з мінімальним рівнем підготовки: навіть якщо раніше вами можна було орати, зараз тіло перебудовується і буде вдячне вам за відсутність шокової терапії.

Наша мета – привчити організм до нового режиму витрачання енергії. Тому рухайтеся кожен день, виняток – лише застуда з температурою.

Купити духи, а не булочку

Універсально «якісних» дієт, які дають хороші результати при відсутності відчутних мук, не буває. Точніше, для кожного організму така дієта своя, і краще витратити кілька тижнів, прислухаючись до тіла і визначаючи його реакцію на різні режими харчування, ніж сісти не на ту дієту і взагалі зірвати весь грандіозний план зміни 50 розмір на 44.

Говорячи дуже спрощено, є два типи харчових звичок, до одного з яких ви належите.

«Чоловічий тип» чутливий до голоду, його настрій різко падає при зниженні рівня цукру в крові (перед обідом або вранці, коли не знайшлося часу поснідати); обмежувати себе в їжі для нього мука, він любить м’ясо і вважатиме за краще хороший стейк.

«Жіночий тип» більш стійкий до обмеження кількості їжі, без проблем п’ять разів на день їсть салат, але не може без сліз пройти повз шоколадку.

Першим ідеально підійдуть білково-овочеві дієти, де можна не обмежувати себе в розмірі порції (все одно вареної курки без приправ багато не з’їси, як і овочів).

Другим варто перенести вуглеводи на ранок, подружитися з цукрозамінники і кожен день користуватися новим парфумом (принадна смакота їжі криється в її ароматі, так організм-гурман можна обманювати).

І тим, і іншим не варто відразу перемикатися на жорстку дієту «по книжці» . Рецепт довгострокового успіху – НЕ бліцкриг, а поступове виховання в собі іншої, кращої людини, якій подобаються корисні продукти, для якої фізична активність – це не мука, а природне вираження радості буття.

Як схуднути: Практичні поради психолога

… І отримувати задоволення

Щоб худнути, сила волі не потрібна. Вона стане в нагоді тільки на початковому етапі: щоб сформувати такі звички, які дозволять далі худнути взагалі без зусиль. Якщо це вам вдалося, ви будете почувати себе добре і самі не захочете повертатися до минулого життя. Почніть з готового списку – коли втягнетеся, підлаштуєте під себе:

  • З ранку набирайте повну дволітрову пляшку очищеної води і випивайте її протягом дня. Через тиждень-два можна перейти на дві півторалітрових. Пляшка наочно допомагає контролювати кількість спожитої рідини , з чашками такий фокус не проходить, а вода – обов’язковий компонент процесу схуднення.
  • Не пийте газовану воду, вона викликає відчуття роздутості, подібне до того, що виникає при переїданні. Нам же потрібно звикнути до відчуття легкості, яке раніше розшифровувалося мозком як легкий голод.
  • З кетчупом і майонезом можна з’їсти навіть картонну котлету, тому для початку залиште собі тільки перець і зелень, а коли скинете перші 5-10 кіло, пробуйте рецепти домашніх соусів. Дешева магазинна їжа з її низькоякісними жирами, крохмалем і надлишком цукру відповідальна за фігури бідняків у всіх країнах світу. Зірки такого не їдять, і ми не будемо.
  • Виділіть вихідні на вивчення асортименту дієтичних продуктів в магазинах вашого району. Все, що може бути знежиреним, має замінити на вашому столі більш жирні еквіваленти. Знежирений сир абсолютно неможливо їсти в його первозданному вигляді, але в сирники (приготованих без масла, на заміннику цукру) він майже як справжній. Замість 20% -ної сметани, яку ви звикли щедро класти в борщ, можна використовувати 0% -ву закваску або 1% -вий тан, ви здивуєтеся, наскільки мала різниця в смаку. Навіть заміна 3,2% -вого молока на 1,5% -ве – це маленький, але твердий крок в сторону гідної вас фігури.
  • Привчіться снідати. З цим проблеми у сов і ледарів. Ви можете бути твердо впевнені, що ваше тіло так влаштовано, що не сприймає взагалі нічого до 12 дня. Насправді це як з вередливою кішкою: якщо її три дні не годувати нічим, крім сухого корму, на четвертий звір звикне і буде зустрічати шерех і стукіт їжі по тарілці з ентузіазмом. Радісний момент: на сніданок можна і потрібні вуглеводи, то солодке і смачне можна їсти. Якщо організм не бажає прокидатися за вівсянкою, запропонуйте йому тости з джемом. Заправлена енергією людина встигає за день зробити більше, від цього його внутрішня задоволеність підвищується, і ввечері не так хочеться заїсти черговий невдалий день.
  • Запам’ятайте: будь-яка їжа може бути смачною, дієтична – не виняток. Але поки ви не навчитеся готувати так, щоб хотілося облизати тарілку після знежиреного чизкейка на висівках, відвідуйте ресторани здорового харчування. Так, на суму, віддану за еліт-фітнес-бізнес-ланч ви змогли б два дні об’їдатися сухариками і морозивом. Зате, крім досвіду смачного і корисного, ви піднімаєтеся в статусі у власних очах і в очах оточуючих, а відчуття впевненості в собі необхідно для будь-яких змін, які вимагають зусиль
Поділись


Новини партнерів