5 звичок, кожна з яких додасть вам по 5 років життя

Скептики кажуть, що не існує джерела молодості. Однак за допомогою нового дослідження гарвардських вчених ви зможете дізнатися, скільки років можна додати до свого життя, якщо придбати кілька хороших життєвих звичок.

У цих звичках немає нічого нового, проте вчені з Гарварду кажуть, що вони змогли точно обчислити, скільки додаткового часу на землі у вас буде, якщо ви придбаєте ці звички. Отже, вчені говорять про можливі 12 років для чоловіків і цілих 14 років для жіночої половини населення.

Дослідження було опубліковане в журналі Circulation. Незважаючи на те, що в США медицина на дуже високому рівні, американці займають лише 31 позицію в рейтингу довгожителів. Тут людина в середньому живе 79,3 роки. У деяких американських штатах люди і зовсім живуть до 71-72 років, що можна порівняти з тривалістю життя в країнах, що розвиваються, наприклад, в Бангладеш.

Гарвардські дослідники отримали доступ до карток здоров’я майже 80 000 жінок і майже 45 000 чоловіків. База збиралася приблизно 30 років. До моменту початку дослідження більше 42 000 чоловік вже померли, тому вчені співвідносили звички цих людей з їх тривалістю життя.

Ще раз відзначимо: дотримання простих правил допомогло людям побути на землі на 12 – 14 років довше. Це відмінний результат.

Отже, що ж це за звички? Повторимося, що нічого нового ви для себе не відкриєте, але ми сподіваємося, що в науковому викладі вони зможуть мотивувати вас на правильний спосіб життя.

Правила довгожителів

1. Відсутність куріння в житті

1.jpeg

Якщо ви завзятий курець, то кидайте негайно. Якщо не знаєте, що таке сигарети, то навіть не починайте з ними знайомитися. Як показали дослідження, людина яка палить за інших рівних умов помирає на 7 років раніше, ніж некуряща.

2. Контроль індексу маси тіла

2.jpg

Якщо ви чоловік, і ваші параметри на талії більше 100 см (для жінок – більше 88 сантиметрів), то терміново беріть себе в руки і починайте худнути. Стрункість подарує вам кілька додаткових років життя.

Правила здоров’я

3. Спорт кожен день по півгодини

3.jpg

Всього лише 30-хвилинний щоденний біг допоможе вам і вашому організму виглядати на 9 років молодше.

4. Помірне вживання алкоголю

4.jpg

Шкода алкоголю очевидна. Однак, деякі інші дослідження встановили, що помірна кількість випитого алкоголю корисніше для тривалості життя і для здоров’я в порівнянні з абсолютною тверезістю.

Автор одного з досліджень висловився наступним чином: «У мене відсутні будь-які пояснення, я просто переконаний, що незначне вживання алкоголю призведе до довголіття.

5. Здорове харчування

5.jpg

В даному контексті складно виявити систему здорового харчування по гарвардським стандартам, але вчені описали її як дієту високої якості. Напевно ви вже знаєте, що таке здорове харчування. Але почати можете з продуктів, що містять велику кількість антиоксидантів.

Важливо додати, що дане дослідження для орієнтиру використовувало 50 років. Це говорить про те, що вони спостерігали за тривалістю життя людини після досягнення цього віку. Вони спостерігали залежність довжини життя і дотримання здорових правил.

Однак, незрозуміло, чи можна стверджувати, що більш пізніша зміна звичок здатне дати такий же результат. Безумовно, якщо людина почне концентруватися на своєму здоров’ї, то в більшості випадків це матиме позитивний вплив на тривалість його життя.

Поділись


Новини партнерів