Найнебезпечніші продукти для печінки

Невідповідні продукти і напої – один з найсерйозніших чинників можливих проблем з печінкою

Вчені назвали найнебезпечніші продукти для печінки. Серед них опинився і цукор, а також надмірна кількість фруктози – ці компоненти перетворюються печінкою в жир. Останні дослідження показали, що ожиріння печінки сильно шкодить роботі судинної системи, тим самим значно скорочуючи тривалість життя.

Крім того, перешкодити нормальній роботі печінки можуть рослинні добавки – перш за все, що вживаються в порядку самопризначення. Будь-які добавки слід вживати строго після консультування з лікарем. Це ж правило відноситься і до прийому вітамінів, – особливо до прийому вітаміну А.

Досить небезпечними для печінки є трансжири – продукт, який одержують в результаті специфічної переробки рослинних жирів. У 2003 році Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала, щоб вміст трансжирів у калорійності раціону не перевищував 1%, а в 2009 році заявила про необхідність повністю виключити їх з раціону. Потрапляючи в організм людини, молекули трансжирів витісняють корисні жирні кислоти з клітинних мембран. Це порушує повноцінне живлення клітин, а також не дає їм звільнитися від продуктів життєдіяльності. Чим більше трансжирів в раціоні – тим більш «забруднена» печінка.

Газована вода, за словами вчених, б’є по печінці не гірше алкоголю. Поєднання великої дози цукру, барвників, ароматизаторів та інших хімічних компонентів в цих напоях може стати причиною того, що з часом у любителя газованої розвинеться жировий гепатоз – накопичення жиру в клітинах печінки, що призводить до порушення функцій цього найважливішого органу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів