Як позбутися від порушень серцевого ритму людям із зайвою вагою: поради медиків

Нове дослідження, проведене співробітниками Університету Аделаїди, показало, що зниження ваги позбавляє дорослих людей, які страждають ожирінням, від миготливої аритмії (порушення серцевого ритму). Так, аритмія зникла у більшості добровольців, які втратили не менше 10% від власної ваги.

У дослідженні взяли участь 355 осіб з ожирінням і миготливою аритмією. Добровольці повинні були слідувати програмі зниження ваги. Вона включала індивідуальну дієту і рекомендації, що стосуються способу життя. В цілому учасники обмежували калорійність раціону і уникали вживання оброблених продуктів, багатих на вуглеводи.

Крім того, добровольці тренувалися. Їх попросили приділяти фізичній активності 200 хвилин в тиждень (приблизно по 30 хвилин в день). Також учасникам допомагали впоратися з іншими факторами ризику аритмії, такими як гіпертонія, підвищений рівень цукру в крові і апное сну.

За час дослідження від аритмії позбулися більше 50% добровольців. Найкращих результатів досягли ті, хто скинув мінімум 10% від своєї стартової ваги. З 135 осіб, які втратили 10% від власної ваги, 88% протягом попереднього року або взагалі не стикалися з аритмією, або стійка аритмія у них перейшла в пароксизмальну.

Епізоди стійкої аритмії можуть тривати тижнями і вимагати лікування, а епізоди пароксизмальної аритмії зазвичай зберігаються менше тижня і проходять самі. У 41% з 116 учасників, які втратили тільки 3% від своєї ваги, пароксизмальна аритмія стала стійкою. Всього в однієї людини з цієї групи спостерігалося зворотне.

Джерело

Поділись


Новини партнерів