Чому жінки після 40 років набирають зайву вагу

Згідно зі статистикою, з віком 80% жінок набирають зайву вагу. Це пов’язано з природними процесами в жіночому організмі. І на жаль, після 40 років скинути вагу виявляється складніше. Дами перебувають в зневірі і лають себе за лінь.

Не варто цього робити, з природою не посперечаєшся. Просто потрібно комплексно вивчити проблему зайвої ваги і правильно підійти до її вирішення. Ось деякі чинники, які заважають залишатися в колишній формі.

Причини зайвої ваги у жінок

1. Гормональний збій

01.jpg

В організмі жінки після сорока неминуче зменшуються два гормони – прогестерон і естрадіол (естроген). Ці речовини відповідають за інтенсивність метаболічних процесів і за можливість народжувати. Після 40 років рівень цих гормонів падає, що призводить до менопаузи і настання клімаксу. Під час менопаузи рівень естрогену падає, приводячи до набору ваги, особливо в районі живота. Низький рівень прогестерону не викликає набір ваги безпосередньо, але змушує організм утримувати більше рідини, що збільшує обсяг тіла і вагу.

Зниження кількості тестостерону з віком також призводить до набору ваги. У жінок вміст цього чоловічого гормону в крові і так невелика, але ж цей гормон сприяє зростанню м’язової маси і спалювання жиру.

2. Уповільнення метаболізму

02.jpg

У дослідженні, в якому взяло участь 8 тисяч людей різного віку з’ясували, що у дорослих після 40 років базовий метаболізм зменшується на 3,1-3,3%. Це означає, що тіло в стані спокою спалює на 50-60 кілокалорій в день менше. Здається, що це не дуже багато, але, якщо не змінити рівень фізичної активності і звичне меню, ви можете набрати три кілограми за рік. Становище ускладнюється застосуванням жорстких дієт, які в більшості випадків не приносять результату.

3. Стрес

03.jpg

Під час менопаузи у жінок спостерігається низька стійкість до стресу і одночасне підвищення рівня кортизолу в крові. Кортизол є регулятором вуглеводного обміну організму, а також бере участь у розвитку стресових ситуацій.

Оскільки цукор і інші прості вуглеводи на деякий час знижують рівень кортизолу, одним з ефектів підвищення цього стресового гормону є поява хронічного почуття голоду і нав’язливого бажання з’їсти що-небудь смачне і солодке – таким чином організм намагається “прийти в норму”. В кінцевому підсумку це призводить до переїдання і набору зайвої ваги.

 

4. Відсутність фізичної активності

05.jpg

Науково доведено, що кожні 10 років витрата енергії людини зменшується на 10%. Після 40 років у жінок не залишається часу, а часто і бажання займатися фізичними вправами. Існує дуже проста закономірність: мало руху – багато жиру на стегнах, животі і талії, і навпаки.

5. Прийом ліків

06.jpg

Збільшення ваги – побічний ефект багатьох ліків. На жаль, підходячи до 40 річного віку, найчастіше у жінок вже є серйозні захворювання. Особливо сильно впливають на вагу гормональні ліки або препарати, що впливають на психіку. Антигістамінні препарати, викликаючи відчуття втоми і сонливості, уповільнюють метаболізм, знижуючи витрати калорій. До збільшення ваги можуть також приводити препарати для лікування цукрового діабету, мігрені, інсультів, артритів, ракових пухлин і багато інших.

07.jpg

Однак не варто впадати у відчай. Аксіоми схуднення залишаються незмінними як в молодості, так і в зрілому віці – збалансоване харчування, здоровий спосіб життя і фізична активність. Головне не нашкодити здоров’ю, захоплюючись різноманітними дієтами.
Поділись


Новини партнерів