Скільки чашок кави потрібно пити в день: несподівана доза від вчених

Скільки чашок кави можна пити на добу, з’ясували вчені з Дюссельдорфського університету імені Генріха Гейне. Крім цього, дослідники з’ясували, що регулярне вживання кави сприяє поліпшенню функцій мітохондрій і захищає клітини серцево-судинної системи від пошкоджень.

Експерти в науковій роботі для журналу PLOS Biology визначили, що захисний ефект досягається при надходженні в організм за день кофеїну в кількості, присутньому в чотирьох чашках кави. Речовина покращує функції ендотеліальних клітин, що вистилають внутрішню поверхню судин. Одну з головних ролей в цьому механізмі грає білок, званий p27, який також бере участь в придушенні клітинного циклу.

Показано, що p27 присутній в мітохондріях всіх основних типів клітин серцево-судинної системи. Цей білок захищає клітини серцевих м’язів від загибелі і викликає перетворення фібробластів (клітин сполучної тканини) в клітини, що містять волокна, які скорочуються. Кофеїн викликає активне надходження p27 в мітохондрії і, як продемонстрували вчені, знижує ризик пошкодження серця у старих гризунів, і тих, що страждають ожирінням.

Поділись


Новини партнерів