17 продуктів для боротьби зі старінням, що допоможуть зробити шкіру сяючою

Якщо очі – це дзеркало душі, то шкіра – це дзеркало здоров’я. Ваша шкіра відображає те, чим ви харчуєтесь, тому типові креми та лосьйони можуть допомогти лише для її зовнішнього вигляду. Оскільки старіння починається зсередини, варто розпочати турботу про шкіру зсередини, правильно харчуючись.

Ось найбільш корисні продукти для вашої шкіри і хотіли б поділитися нашими знахідками з вами.

Жирна риба

Риби з високим вмістом омега-3 жирних кислот (лосось, скумбрія, оселедець, сардини, тунець тощо) мають основне значення для здорової та сяючої шкіри. Омега-3 жирні кислоти підтримують шкіру еластичною, зволожують і зменшують її запалення. Ці види риб є також джерелом антиоксидантного вітаміну Е, як і цинку – цілющого мінералу, який допомагає позбутися вугрів та свербіння.

Горіхи

Як і риба, горіхи багаті на омега-3 жирні кислоти, цинк та вітамін Е. До того, вони містять інші мінерали та вітаміни, що допомагають підтримувати здорову і сяючу шкіру: наприклад, кілька вітамінів групи В (включаючи фолієву кислоту, яка перешкоджає дерматиту), селен (ще один прекрасний антиоксидант для шкіри) та вітамін С (що має антивікові властивості). Особливо поживні волоські горіхи, як і мигдаль і кеш’ю, що займають друге та третє місце відповідно.

Авокадо

Авокадо – це ще один продукт, наповнений поживними жирами, він допомагає покращити еластичність шкіри та її оптимальний рівень зволоження. Він також багатий на каротиноїди, які захищають шкіру від шкідливого сонячного випромінювання. Однак, що вирізняє авокадо найбільше, це наявність у ньому манногептулози – унікальної фітохімічної речовини, яка, як вважають, стимулює вироблення колагену.

Зелений чай

Улюблений напій багатьох людей, зелений чай не тільки смачний, але також дуже корисний для здоров’я вашої шкіри. Він містить в собі поліфеноли і катехіни – антиоксиданти, які захищають шкіру від шкідливого сонячного впливу (хоча не варто нехтувати сонцезахисним кремом), зменшують потемніння шкіри, борються з її почервонінням та запаленням.

Йогурт і кефір

Йогурт і кефір мають у своєму складі живі пробіотики, які допомагають вашій шкірі виглядати молодою, зменшують почервоніння, подразнення та прищі. Корисні бактерії протистоять запальному процесу в кишківнику, звідки з’являються багато шкірних проблем.

Ви також можете застосовувати йогурт місцевим способом для омолодження вашої шкіри – молочна кислота, що міститься в його складі, має антивікові та відлущувальні властивості, вона розгладжує зморшки і надає вашому обличчю здорового блиску.

Мед

Мед за своїми природними властивостями є антибактеріальним, антиоксидантним та зволожувальним засобом, тому не дивно, що він такий корисний для шкіри. Хоча зазвичай його використовують у щоденних масках для обличчя і наносять місцево для зменшення запалення, при лікуванні вугрів та зволоження сухої шкіри, харчовий мед стане також чудовим замінником солодощів.

Чорниці

Більшість ягід чудово підходять для вашої шкіри та вашого здоров’я взагалі, але чорниця особливо. Часто її називають суперпродуктом, вона є багатим джерелом антиоксидантів, які допомагають вашій шкірі боротися з вільними радикалами і відновлюватися зсередини. Антоціаніни, виявлені в чорниці, стабілізують колаген, що робить шкіру молодшою і здоровішою на довгий час.

Апельсини

Існує дві основних причини, чому апельсини корисні для вашої шкіри: вони містять вітамін С і мають великий вміст води. Вода зволожує шкіру зсередини і запобігає запаленню, а вітамін С, як антиоксидант відіграє велику роль у виробництві колагену. Колаген зберігає шкіру еластичною та пружною, запобігаючи обвислості та зморшкам.

Гранат

Подібно до апельсинів, цей фрукт багатий на дружній для шкіри вітамін С. Більше цього, гранати містять еллагову кислоту і пунікалагін. Вважається, що останній збільшує здатність вашого організму зберігати колаген, а еллагова кислота бореться із розщепленням вільних радикалів, а також сповільнює розпад колагену. Поєднуйте ці властивості з корисними проколагеновими якостями вітаміну С і ви отримаєте справжнього чарівника для своєї шкіри.

Помідори

Окрім того, що помідори є ще одним поживним джерелом вітаміну С, вони містять основні каротиноїди, такі як лікопін, лютеїн, альфа-каротин і бета-каротин. Відомо, що антиоксидантні каротиноїди захищають вашу шкіру від впливу сонця та запобігають утворенню зморшок. Вони також є природними протизапальними засобами.

Щоб скористатися всіма перевагами помідорів, найкраще готувати їх з використанням здорового жиру, такого як оливкова олія, а не споживати їх сирими. Вживаючи їх приготованими, ви одержите більше лікопену.

Шпинат і капуста

Зелені листяні овочі, такі як шпинат та капуста, наповнені вітамінами, які шкіра дуже любить, включаючи
вітаміни А, С і Е. Вітамін А контролює вироблення шкірного жиру, вітамін С підвищує колаген, а вітамін Е захищає від окислень. Разом вони допомагають вашій шкірі залишатися зволоженою, насиченою корисними речовинами, без зморшок і без плям. І шпинат, і капуста також є протизапальними засобами, вони воюють із небезпеками в кишківнику, а, отже, і на вашій шкірі.

Болгарський перець

З усіх фруктів і овочів, червоний і жовтий солодкий перець містять найбільше вітаміну С. Вони також багаті на поживні для шкіри вітаміни B6 і B9 (фолієву кислоту), а також на каротиноїди. B6, як відомо, запобігає або протистоїть таким захворюванням шкіри, як дерматит, екзема та гормональні прищі, а фолієва кислота підвищує пружність вашої шкіри.

Ви можете отримувати поживні речовини з солодкого перцю усіх кольорів, не лише з червоного та жовтого його різновидів, однак ,саме ці підвиди мають найбільше своїх поживних складових.

Їжа, багата на ферменти

Йогурт і кефір – не єдині ферментовані продукти, які добре підходять для вашої шкіри та стану здоров’я.
Всі ферментовані продукти містять пробіотики – корисні бактерії, які не тільки врівноважують рівень шкідливих бактерій в кишківнику, заспокоюючи запалення, що виявляється на шкірі, але також запобігають появі зморшок і дарують вам світлий колір обличчя, оптимізуючи поглинання поживних речовин з усієї їжі, що надходить до організму. Вони також містять антивікову молочну кислоту.

Куркума

Ця спеція отримала репутацію суперпоживної і не без причини. Це протизапальний засіб, тому він допомагає вилікувати прищі, усунути почервоніння, запобігти окисленню шкіри, відновлювати шкіру від сонячного впливу, якщо це вже відбулося і навіть запобігати виникненню раку шкіри.

Сире какао

Причина, чому сире какао настільки хороше для нас, в тому, що воно містить резвератрол – дійсно, потужний антиоксидант. Як і всі інші антиоксиданти, воно захищає та відновлює пошкоджену сонцем шкіру, запобігаючи ознакам передчасного старіння. Какао також є одним з найбільших джерел магнію в їжі – заспокійливого мінералу, що допомагає зменшити подразнення шкіри.

Какао (обсмажений вид какао) і темний шоколад (зроблений з какао) також мають в собі певну кількість резвератролу, але не так багато, тому найкраще споживати сире какао, додавши його до коктейлів або йогуртів, щоб взяти з нього максимальну користь.

Овес

Овес насичений марганцем – мінералом, який зазвичай не пов’язаний зі здоров’ям шкіри. Тим не менш, марганець допомагає вашому організму поглинати основні вітаміни та мінерали для шкіри, такі як холін, біотин та вітамін С. Разом вони допомагають зберегти еластичність вашої шкіри та боротися з вільними радикалами. У вівсі також містяться чудодійний для шкіри цинк й антиоксидант селен.

Оливкова олія

Оливкова олія є одним з найбільших поживних продуктів для загального здоров’я, а ще вона також корисна для вашої шкіри. У ній містяться омега-3 жирні кислоти та поліфеноли. Як згадувалося раніше, омега-3 зберігає шкіру еластичною та зволоженою, а поліфеноли захищають її від окисленого пошкодження та борються з запаленням.

Джерело

Поділись


Новини партнерів