Кардіологи з’ясували, чому кава корисна для серцево-судинної системи

Споживання кофеїну, як відомо, пов’язують зі зниженням ризику розвитку цілого ряду недуг. Серед них діабет 2-го типу, хвороби серця та інсульт. До недавнього часу вчені не знали, як саме працює кофеїн. Нове дослідження говорить: кофеїн сприяє переміщенню регуляторного білка в мітохондрії, покращуючи їх роботу і захищаючи клітини серця від пошкоджень. Позитивний ефект спостерігається при споживанні чотирьох чашок кави.

Було показано: кофеїн в концентрації, еквівалентній мінімум чотирьом чашкам кави, поліпшував роботу ендотеліальних клітин, що вистилають внутрішню поверхню судин, зокрема, за рахунок посилення мітохондрій (“енергетичних фабрик” клітин).

Білок p27 (відомий як інгібітор клітинного циклу) присутній в мітохондріях основних типів клітин серця. Мітохондріальний p27 сприяє міграції ендотеліальних клітин, захищає клітини серцевого м’яза від смерті і змушує фібробласти перетворюватися в клітини, які містять волокна, що скорочуються. Все це критично важливо для відновлення м’язів серця після інфаркту.

Отже, кофеїн ініціював переміщення p27 в мітохондрії, запускаючи ланцюг позитивних реакцій. Причому, кофеїн захищав від пошкоджень серця мишей з діабетом, ожирінням і старих тварин. Ці висновки можуть бути актуальні і для людей, впевнені вчені.

Поділись


Новини партнерів