П’ять способів відстрочити старість!

Довголіття лише на 5% залежить від фізичної активності, на 15% – від правильного харчування і на 80% від рівня інтелекту, як недавно з’ясували дослідники з Гарвардського університету. Хочете «відстрочити старість»? Тренуйте мозок, радять експерти.

1. ВЧІТЬ ІНОЗЕМНІ МОВИ

Чим більше ви їх знаєте, тим краще. Здатність швидко перемикатися з одного завдання на інше і утримувати увагу називається лабільністю інтелекту. Цей показник діяльності мозку з віком знижується. Люди, які володіють двома і більше мовами, набагато краще адаптуються до швидко мінливих умов навколишнього середовища, краще концентруються на завданні в порівнянні з тими, хто володіє однією мовою – рідною. Як наслідок, у них більше можливостей зберегти гостроту реакцій мозку в літньому віці.

2. ОСВОЮЙТЕ НОВУ ПРОФЕСІЮ

Якщо людина в 40 років змінює рід діяльності, між клітинами мозку створюються нові зв’язки, як це відбувалося в дитинстві, коли мозок ріс і розвивався. Починають краще працювати кора і гіпокамп. Звичайно, не всім хочеться переучуватися з юриста на лікаря або з лікаря на бухгалтера, можна просто освоювати нову техніку або комп’ютерні програми.

3. РАДІЙТЕ

Мозок любить позитивні емоції і прекрасно обробляє позитивну інформацію. Більше спілкуйтеся з приємними і цікавими людьми, дітьми. Якщо здається, що радіти нічому, цікавтеся: намагайтеся постійно дізнаватися щось нове, читайте, ходіть на виставки і в музеї, подорожуйте. Вчені з Сіетла і Балтімора, які вже 35 років спостерігають за старінням 6 тисяч жителів цих міст, переконані, що розумовий занепад неминучий, якщо людина веде «сірий» спосіб життя і відчуває незадоволеність.

4. НЕЙРОБІКА

Роботу мозку покращують незвичні для нього навантаження – вчені називають це нейробікою. Додайте новизни в звичні, доведені до автоматизму дії. Спробуйте прийняти душ із закритими очима. Якщо ви правша, кілька рядків в день пишіть лівою рукою (якщо ви лівша – правою). Спробуйте дійти до магазину іншою дорогою або визначити номінал монети з закритими очима. Можна спробувати мовчати весь день і спілкуватися з близькими тільки за допомогою міміки і жестів.

5. ПІДТРИМУЙТЕ ФІЗИЧНУ АКТИВНІСТЬ

Багато хто проводить життя сидячи. Ми цілий день сидимо в офісі за комп’ютером, потім перебираємося в автомобільне крісло, а вдома розвалюємося на дивані перед телевізором. Вже до другої години сидіння мозок починає відчувати кисневе голодування. Спробуйте пройтися по сходах, прогулятися або зробити легку зарядку. Корисна будь-яка, навіть мінімальна, фізична активність. Добре підійде йога – вона зміцнює імунну систему і покращує психологічний стан. Постійно її практикуючи, можна поліпшити роботу мозку і відкрити нові можливості.

Джерело

Поділись


Новини партнерів