Вчені пояснили, чому небезпечно пити багато води

Надмірне поглинання рідини нерідко стає причиною серйозних проблем зі здоров’ям. Позбутися від них часто набагато складніше, ніж відмовитися від зайвого ковтка вологи.

В яких випадках звичайна питна вода може нашкодити людині?

Очищення нирок.
Існує міф, що рясне пиття допомагає очистити нирки, сприяє їх кращій роботі. Насправді нирки працюють самі по собі і не потребують очищення від шлаків.

«Надмірне споживання води може виявитися шкідливим», – вважає нефролог П’єр Ронсо.

Щоб підтримувати постійний обсяг рідини в організмі, нирки можуть реабсорбувати частину води, яку вже відфільтрували. Вони забезпечують тонку регуляцію об’єму і концентрації сечі.

«Чим більше людина п’є, тим менше ниркам доводиться економити і, відповідно, реабсорбувати воду, – пояснює П’єр Ронсо. – Призначені для цього канальці використовуються все рідше і відвикають працювати».

Це означає, що в разі підвищеної температури навколишнього середовища або при великих навантаженнях, організм не зможе економити воду.

Вода на ніч.
Не можна пити безпосередньо перед сном. Для того щоб відмовитися від склянки води перед сном, існує як мінімум дві причини. Перша полягає в можливому розладі режиму сну, який нерідко навіть у свідомому віці призводить до сечовипускання в непризначених для цього місця. Цілком ймовірно, що доведеться відправитися вночі в туалет, а заснути вдасться не відразу. Друга причина полягає в тому, що вночі наші нирки працюють повільніше, ніж вдень. Через це на ранок значно підвищується набряклість обличчя і кінцівок.

На думку вчених, вживання рідини під час спортивних навантажень може призвести до погіршення стану під час або після тренування. Це пов’язано з тим, що під час тренування тіло перегрівається, тому спортсмен бажаючи охолодитися випиває надмірну кількість води. При поглинанні більше одного літра води за годинне тренування відбувається вимивання електролітів. Як наслідок, з’являється нудота, запаморочення і головний біль.

Робота серця.
Велика кількість рідини передбачає прискорення циркуляції крові для швидкого виведення надлишків. Саме з цієї причини серцю доводиться працювати більш інтенсивно. Важливо пам’ятати, що серце – орган, який ніколи не зупиняється і додаткові навантаження у вигляді гіпергідрації можуть мати плачевні наслідки. При наявності проблем з серцем необхідно проконсультуватися з терапевтом щодо денної дози води.

Їжа.
Лікарі не рекомендують запивати гострі продукти водою. Це пов’язується з тим, що наприклад, печіння в роті викликане перцем чилі провокує шкідлива речовина під назвою капсаїцин. Вода ж тільки поширює цю молекулу по ротової порожнини, що робить тільки гірше.

Запивати щільний прийом їжі водою або іншими напоями також категорично не рекомендується. Зв’язується це з тим, що шлунок під час прийому їжі розширюється. А при поглинанні додаткових 300 мл рідини шлунок досягає критичних розмірів, що може викликати різні розлади шлунково-кишкового тракту, а також привести до серйозних захворювань. Це ж впливає і на вагу: розтягнутий шлунок складніше наситити, а тому переїдання може стати звичкою.

Питання води і ваги також стосується тих, хто любить підсолоджені соки, содові і інші напої з глюкозою.

Морська вода.
Солона, а тим більше морська вода – потенційна смерть для людини. Так вважає дієтолог Арно Бадеван, який встановив, що в більшості прибережних морських вод містяться патогенні віруси для людини. Тому, навіть випадково набравши в рот трохи води під час плавання, поспішіть її виплюнути, якщо не хочете зіпсувати відпустку вірусною інфекцією з усіма її неприємними симптомами.

По-друге, в ній міститься така величезна кількість солей, таким чином нашому організму потрібно ще більше рідини, щоб їх вивести. Це може стати причиною важкого обезводнення, хвороб нирок, сечоводів і інших внутрішніх органів.

В цілому, експерти вважають, що норма – 1,5 літрів негазованої мінеральної води протягом усього дня.

Джерело

Поділись


Новини партнерів