10 речей, які варто перестати робити, щоб менше ходити по лікарях

На питання, які звички можна назвати найбільш шкідливими, більшість людей, швидше за все, дадуть відповідь: куріння, зловживання алкоголем, фастфуд і сидячий спосіб життя. Це дійсно так, але є і абсолютно неочевидні речі, які завдають шкоди нашому організму.

Якщо вам стало важко концентрувати свою увагу, а щось ви і зовсім регулярно забуваєте, подумайте, як часто ви п’єте каву просто на ходу. Можливо, відповідь криється саме в цьому.

1. Пити напої з бляшаної банки

Багатьом людям подобається пити напої з бляшаних банок. Ось тільки перш ніж це робити, непогано уявити, як цю банку перевозили в запилюченій вантажівці, де вона лежала, що на неї капало і сипалося, а головне – як багато мікробів зараз знаходиться на її кришці. Зворотною стороною такого захоплення можуть стати висипання на губах або харчові розлади. Ми думаємо, що це через шаурму, а на ділі всьому виною жерстяна банка з колою. Найкраще пити зі склянки, а якщо її немає під рукою, то хоча б через соломинку.

2. Класти сумку на стілець або ліжко

Після повернення додому жінка зазвичай кидає свою сумочку на крісло або ліжко. Потім переодягається, розбирає покупки, миє руки і сідає на те саме місце, де раніше лежала сумка. І не завжди в одязі, між іншим. Подібна недбалість може обернутися висипаннями та іншими неприємними сюрпризами на делікатних частинах тіла. Особливу небезпеку в цьому плані представляють шкіряні сумки, так як їх губчаста структура забезпечує ідеальні умови для росту і розмноження бактерій.

3. Часто носити краватку

Американські дослідники стверджують, що туго затягнута краватка передавлює яремну вену, в результаті чого підвищується тиск на очне дно. Це може привести до розвитку глаукоми і сліпоти. Також було встановлено, що краватки перуть досить рідко, тому в них накопичується велика кількість бактерій, які є рознощиками інфекцій. Це досить вагомий привід рідше носити краватку і частіше відправляти її в пральну машину.

4. Пити каву з пластикових стаканів

Якісну і смачну каву зараз можна купити на кожному розі. В руках виявляється довгоочікуваний пластиковий стакан з ароматним напоєм, а з ним і токсичний хімікат бісфенол А, який негативно впливає на ріст і відновлення клітин організму, концентрацію уваги, рівень енергії і репродуктивну функцію. Чим гарячіший напій в пластиковому стакані, тим більше бісфенолу.

Щоб народити здорових дітей і провести менше годин у жіночій консультації, але при цьому не обмежувати себе в улюбленому напої, обзаведіться термокружкою.

5. Між салатом і бургером вибирати салат

Варто зауважити, що салати бувають дуже і дуже різними, і в деяких випадках начебто корисна страва може виявитися жирнішою за бургер. Йдеться перш за все про салати, щедро приправлені майонезом і наповнені картоплею і маринованими овочами. Так що якщо перед вами знаходиться тарілка олів’є і курячий бургер, радимо вам вибрати другий варіант. В хорошому бургері є свіжі овочі і справжнє м’ясо без добавок, а по калорійності він знаходиться в одному ряду з піцою.

Щоб зайвий раз не відвідувати дієтолога, намагайтеся розглядати будь-яку страву крізь призму тих інгредієнтів, які в неї входять. Якщо в складі салату є і сир, і м’ясо, і жирний соус, чи буде він корисніший за шаурму?

6. Брати на себе всю домашню роботу

Американські лікарі з’ясували, що такий повсякденний обов’язок, як прибирання в будинку, стає причиною підвищеного тиску. При цьому головна шкода пов’язана не з  клопотами по наведенню порядку, а з занепокоєнням і тривогою, як з усім цим впоратися, і образою на домочадців, якщо всі справи лягають тільки на ваші плечі.

Перш ніж записати себе в гіпертоніки і відправитися в аптеку за препаратами, які знижують тиск, подумайте, як багато ваших думок і тривог присвячено домашнім клопотам. Вихід один: діліть сімейні обов’язки порівну.

7. Звертатися до лікаря Google

Згідно з медичними дослідженнями, 80% користувачів інтернету намагаються поставити собі діагноз самостійно. Інтернет – не найнадійніше джерело інформації. Замість того, щоб звернутися до лікаря, людина намагається сама діагностувати свій стан і часом втрачає дорогоцінний час. А ще після гугл-консультацій люди часом перетворюються в іпохондриків і починають вірити, що найменший симптом – це ознака найсерйознішої хвороби.

8. Замінювати цукор штучними підсолоджувачами

Дієтична кола не має нічого спільного зі здоровим способом життя. Люди на такій «дієті» досить часто страждають від ожиріння, діабету і серцевих захворювань. Дослідники вважають багато замінників цукру не менш шкідливими, ніж сам цукор, особливо якщо в їх складі є аспартам, сахарин, сукралоза і ацесульфам калію. Тому набагато краще зупинити свій вибір на корисних і натуральних джерелах солодощів, наприклад, стевії.

На відміну від звичайного цукру, стевія надовго забезпечує організм вуглеводами. Вона багата вітамінами і мікроелементами, а ще це низькокалорійний природний замінник цукру.

9. Неправильно дихати

Виявляється, є не менше 25 різних типів дихання. Правильно дихають найчастіше немовлята, а ось більшість дорослих роблять це невірно, в результаті чого завдають шкоди своєму організму. Люди зазвичай дихають тільки грудьми, а це обмежує приплив кисню в нижню частину легенів.

Якщо в кров не надходить достатня кількість кисню, жири не згорають, а значить, ви не зможете позбавитися від зайвої ваги. Крім того, нестача повітря негативно позначається на роботі серцево-судинної системи. В такому випадку продукти розпаду клітин згоряють не повністю, тіло отримує слабо збагачену поживними речовинами кров, і в нашому організмі поступово накопичуються токсини.

Набагато корисніше дихати животом, а між вдихом і видихом робити коротку паузу.

10. Неправильно користуватися туалетом

Вчені довели: сидіти на унітазі шкідливо, а більш природно справляти велику нужду навприсядки, адже це вимагає меншої напруги. В результаті знижується ризик заробити геморой або дивертикульоз.

В умовах мегаполісу слідувати цій пораді складно, але є і альтернатива: під час походу в туалет ставити ноги на невелику лавку, щоб кут між тулубом і стегнами був близько 30°. Такі підставки можна купити в магазині, можна також використовувати замість них звичайну лавку. А ще позбудьтеся від шкідливої ​​звички подовгу сидіти на унітазі з телефоном – здоров’я вона вам не додасть.

Джерело

Поділись


Новини партнерів