Вчені розкрили головну таємницю сну людини

У мозку людини є годинник, який відраховує кожну секунду до моменту відходу до сну. На думку дослідників з Університету Техасу, цей механізм підтримує баланс між сном і неспанням.

Американські вчені виявили, що відбувається з мозком, коли на людину нападає сонливість. Нам всім потрібно спати для того, щоб жити, проте механізми сну все ще є в достатній мірі загадкою для вчених. Дослідники з Техасу з’ясували, що існує певна колекція білків в мозку, яка пробуджує наші бажання засинати і прокидатися. Це відкриття може стати основою для розробки нових ліків для лікування безсоння і інших розладів сну.

«Хоча сон спостерігається у всіх тварин, ми до сих пір не можемо зрозуміти, навіщо він потрібен, і яким чином регулюється, – кажуть автори дослідження. – Нашим завданням було визначення молекул, які керують потребами уві сні або в стані пробудження. Ознаки цих потреб у багатьох живих істот на нашій планети однакові. Це позіхання, закривання очей, а також розслаблення м’язів. Нас цікавили внутрішні біологічні механізми, що керують цією поведінкою».

У дослідах з лабораторними мишами, які спали по різному графіку, вчені виявили певні зміни в мозку тварин. Особливо сильними вони були у специфічного набору білків в мозку. У денний час ці білки у здорових мишей збиралися в групи фосфатів, які служили свого роду регулятором роботи організму, що включав час сну. Однак того ж самого процесу не спостерігалося у мишей, яким не давали спати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів