Непереносимість лактози: причини, симптоми і лікування

Дізнайтеся, чому буває непереносимість лактози, які симптоми захворювання і як її лікувати.

Непереносимість лактози – досить часте, хоча і неприємне явище, від якого в основному страждають дорослі, хоча може зустрічатися і у дітей. Детальніше про проблеми засвоєння лактози, симптоми її непереносимості і лікування читайте у нашій статті.

Непереносимість лактози – це нездатність організму правильно перетравлювати і засвоювати лактозу (молочний цукор), який міститься в молоці і молочних продуктах.

Через що спостерігається непереносимість лактози

Лактоза складається із залишків молекул глюкози і галактози. Щоб відбувався нормальний процес всмоктування лактози, необхідна присутність в кишечнику людини ферменту під назвою лактаза. Так ось непереносимість лактози – це недостатня активність або повна відсутність даного ферменту в нашому організмі.

Причин, за якими у людини бракує лактази, може бути кілька:

  • вроджені причини обумовлені генетичною схильністю: вони виникають через рідкісні мутації гена і проявляються незабаром після народження;
  • вторинні причини лактазної недостатності виникають під впливом факторів середовища, наприклад, через хвороби, які руйнують слизову оболонку тонкої кишки.

Симптоми непереносимості лактози

При нестачі ферменту відбувається накопичення лактози в кишечнику в неперетравленому вигляді і посилення життєдіяльності мікрофлори кишечника, що засвоює лактозу.

До основних симптомів непереносимості лактози відносяться:

  • здуття живота;
  • біль і поколювання в животі;
  • діарея;
  • блювота.

Однак слід звернути увагу, що подібні симптоми також можуть з’являтися і при деяких шлунково-кишкових захворюваннях. А тому можуть помилково сприйматися, як ознаки непереносимості лактози.

Діагностика непереносимості лактози

Існує кілька дієвих способів визначення непереносимості лактози:

  • проба на вміст водню в повітрі, що видихається;
  • аналіз кислотності стільця;
  • тест на непереносимість лактози;
  • спостереження за симптомами при зменшенні споживання молочних продуктів.

Як лікувати непереносимість лактози

Терапія непереносимості лактози повинна включати пробіотики з високою антагоністичною і ферментативною активністю без вмісту лактози, наприклад, бактисубтил, біфіформ, біфістім, лінекс, ентерол та ін. Щоб позбутися від болю від кольок і здуття, можна використовувати міотропні спазмолітики, які мають вибіркову дію на гладкі м’язи.

Також слід зменшити або повністю виключити кількість лактози в раціоні. До таких продуктів відносяться молоко, йогурт, сир, морозиво, саме вони містять нерозщеплену лактозу. Можна вживати замінники молока, в тому числі соєве, рисове, кокосове, мигдальне молоко. А також включити в раціон продукти, що містять кальцій, наприклад, броколі, ріпу, капусту, рибу, хлібні злаки, соєві продукти і ін.

Джерело

Поділись


Новини партнерів