Продукти, які здатні зробити нас щасливими і здоровими

Поїсти, щоб відчути себе щасливіше? Згодні, метод нестандартний. Але ж дієвий. Корекція дієти іноді виявляється більш ефективною в лікуванні депресивних станів, ніж медикаментозна терапія.

Ні, мова не про те, щоб отримати задоволення від апетитною їжі (хоча хто з нас не любить смачно поїсти?). Існує цілий ряд продуктів, що викликають в організмі складні процеси, в результаті яких ми стаємо більш спокійними і життєрадісними. Саме про таку їжу ми і розповімо в цій статті.
Ми розповімо про те, що краще з’їсти, щоб змінився не тільки обсяг талії, але і настрій.

1. Полуниця

Полуниця – найкраще підтвердження того, що корисне буває смачним. Вона містить магній, залізо, кальцій, калій, фосфор, натрій, цинк, кремній, мідь, селен, вітаміни А, В і С, саліцилову і фолієву кислоту.
Фізетін стимулює роботу мозку і нервової системи. Ароматичні речовини сприяють вивільнення серотоніну, в результаті чого поліпшується настрій. Регулярне споживання полуниці навіть в невеликих кількостях протягом 8 тижнів допоможе стимулювати нервові імпульси, що в свою чергу дозволить впоратися з втомою і переживаннями.
У формі варення полуниця зберігає деяку кількість вітамінів, але настільки незначну, що на антистресовий ефект розраховувати не варто. Тому рекомендується вживати її в свіжому або замороженому вигляді. До того ж в 100 г джему міститься близько 280-300 ккал, а це вже складно назвати корисним продуктом.

2. Горіхи

Горіхи змушують мозок ефективно працювати і при цьому приводять в баланс нервову систему.
Мононенасичені жирні кислоти в фісташках сприяють поліпшенню настрою, а завдяки блокуванню зайвого вироблення адреналіну пом’якшують стреси. Високий вміст вітаміну Е в мигдалі пояснює його заспокійливу дію і здатність покращувати сон. Високий вміст мікроелементів в поєднанні з ненасиченими жирними кислотами в волоських горіхах забезпечує стійкість центральної нервової системи.
Виняток тут становить мускатний горіх, який можна вживати тільки в малих кількостях в якості прянощів. У разі передозування продукт діє наркотично: викликає прискорене серцебиття, галюцинації, нудоту і навіть смерть.

3. Авокадо

Авокадо заслужено вважають найкращим помічником в боротьбі зі стресом. Це прекрасне джерело фолієвої кислоти, недолік якої викликає психози і депресію.
Манногептулоза в складі авокадо позитивно впливає на функціонування нервової системи: речовина сприяє пригніченню дратівливості і втоми, покращує працездатність і концентрацію уваги.
Фрукт (до слова, це не овоч, як прийнято вважати!) Досить швидко втрачає пружність і псується. Тому багато людей додають в раціон олію авокадо: при аналогічних властивостях її термін зберігання набагато довший; після відкриття упаковки продукт слід зберігати в холодильнику.

4. Банани

Банани багаті вітаміном B6 і амінокислотою триптофан – речовинами, з якими безпосередньо пов’язане вироблення мозком серотоніну, «гормону гарного настрою». Завдяки високому вмісту калію помітно знижується стомлюваність.
У бананах також міститься алкалоїд харман, здатний викликати почуття ейфорії.
А ось додавати їх в десерти і каші під час приготування страви не рекомендується: при термічній обробці втрачається більша частина корисних властивостей. Краще з’їсти плід свіжим або додати його в самому кінці.

5. Чилі

Перець чилі (як і деякі інші сорти перцю) містить капсаїцин. Саме він відповідає за улюблений багатьма пекучий присмак овоча. А ще, впливаючи на нервові клітини слизових оболонок рота і носа, стимулює вироблення ендорфінів, зміцнює нервову систему, пригнічує стрес і покращує настрій.
Болгарський перець більш звичний для нашої кухні. Безсумнівно, він смачний і корисний, але вираженого антистрес-ефекту не має.

6. Чебрець

Чебрець, здатний не тільки поліпшити смак страви, а й заспокоїти розхитані нерви.
Це пояснюється вмістом в складі трави цімол і каравакрола – натуральних заспокійливих речовин. Заваріть на ніч чай з 2 ст. л. чебрецю і 2 ч. л. меду: нервова система скаже вам спасибі.
А ось з гвоздикою краще бути обережніше. Якщо чебрець дарує відчуття спокою, то гвоздика викликає сонливість, млявість і загальмованість, а тому важливо не перевищити дозування.

7. Буряк

Буряк – відмінне джерело мікро- (бор, йод, залізо, цинк, мідь) і макроелементів (кальцій, калій, натрій, сірка, хлор, магній, фосфор). Але головне – він у великій кількості містить фолієву кислоту (вітамін В9), що розщеплює гомоцистеїн: саме він викликає пригнічений настрій і депресію.

Щоб поповнити добову норму В9, досить з’їсти всього один невеликий коренеплід.
Багато з нас абсолютно незаслужено обходять увагою бурякове бадилля, але ж воно не тільки їстівне, але також дуже корисне. Як і овоч, зелень здатна помітно поліпшити настрій. Просто додайте її в салат або смузі.

8. Шоколад

Какао-боби, з яких виробляють ласощі, багаті триптофаном, що викликає синтез серотоніну. Однак для цього необхідне також сонячне світло. Тому шоколад краще поєднати з прогулянкою: тоді ви повною мірою відчуєте його антистрес-ефект.
Какао-боби допомагають також заповнити запаси магнію, особливо під час ПМС. Недолік цього елементу викликає емоційну напругу, неврози і депресії.

Якщо вам більше до душі гарячий шоколад – на здоров’я. Напій зберігає всі корисні властивості продукту, якщо, звичайно, це не порошок з загущувачами, ароматизаторами та іншими добавками. Розчинне какао – не менш ефективний натуральний антидепресант. До того ж він менш калорійний: в 1 ч. Л. порошку міститься тільки 23 ккал, а в одній часточці шоколаду – більше 50.

9. Сир

У сирах у великій кількості містяться амінокислоти триптофан і L-фенілаланін, які допомагають впоратися з депресією, розладом сну, почуттям страху, ПМС, роздратуванням. Кілька шматочків сиру на ніч поліпшать сон. Але не забувайте про калорії.
Концентрація корисних речовин в продукті майже в 10 разів вище, ніж в молоці. Всього 50 г продукту з легкістю замінять півлітра напою.

10. Морепродукти

Морська риба – сьомга, тунець, оселедець, скумбрія, сардина – наповнить організм омега-3-поліненасиченими жирними кислотами, триптофаном, вітамінами D і B6. Високий вміст фосфору чудово позначається на роботі нервової системи, підвищує працездатність, дарує бадьорість і усуває млявість.
Такий потужний мікс здатний як мінімум поліпшити настрій, а як максимум – допомогти впоратися з депресією.
Що стосується суші, то це блюдо здатне більше нашкодити, ніж принести користі. По-перше, в сирій рибі можуть мешкати численні паразити. По-друге, в соєвому соусі міститься занадто багато солі. А по-третє, в суші додається так мало риби, що говорити про помітну користь для організму не має сенсу.

Зовсім не обов’язково поглинати жменями ліки і добавки в гонитві за стійкою нервовою системою. Якщо правильно підібрати раціон, можна істотно поліпшити настрій і психічний стан.

Джерело

Поділись


Новини партнерів