Чому “вправляння хребців” не має сенсу – пояснення Супрун та нейрохірурга

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-06-07 20:45:59Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Популярна серед українців практика “вправляння хребців” не має сенсу, оскільки сама будова хребта унеможливлює зміщення міжхребцевих дисків.

Про це в. о. міністра Уляна Супрун написала в продовження своїх порад у мережі Facebook.

“Можливо, ви чули про “вилітаючий” або “зміщений диск” в хребті. Та чи можуть диски вилітати, а найголовніше, чи можна їх потім поставити на місце? Будова нашого хребта повністю виключає таку можливість. Тож якщо вам пропонували або пропонують поставити диск на місце, будьте обачливими. Адже діагнозу “вилітаючий диск” не існує. Міжхребцеві диски не просто вставлені в хребет на зразок шайб. Вони дуже міцно пов’язані з хребтом, фактично є одним цілим із ним, тому не можуть просто зміститися чи вилетіти в процесі нашої повсякденної активності. Відповідно, їх не можна вставити на місце чи вправити”, – написала Супрун.

Водночас, за її словами, характерний хрускіт при так званому вправлянні дисків виробляють міжхребцеві суглоби.

“В рідині, яка знаходиться в суглобах, міститься розчинений азот. При різкому натисканні на хребці в суглобах може відбутись швидке зниження тиску, розчинений азот переходить в газоподібний стан, що і супроводжується характерним звуком. При цьому нічого не “повертається на місце”, оскільки все спочатку було на місці”, – зауважила очільниця МОЗ.

Полегшення ж, яке можуть спостерігати пацієнти після таких маніпуляцій, може бути в результаті усунення м’язового спазму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів