Медики стверджують: якщо людина не отримує достатню кількість життєво важливих вітамінів, вона хворіє і, можливо, навіть помре. А ось кращим раціоном стане той, в якому присутні ці 13 життєво важливих вітамінів.
Вітамін А
Що робить: підтримує здоров’я зубів і кісток, стежить за станом слизових оболонок і шкіри.
Звідки отримати: темна листова зелень, яєчні жовтки, збагачені молочні продукти (деякі сири, йогурти, масла – вся увага на етикетку), печінка, риба, яловичина.
Вітамін B1 (тіамін)
Що робить: перетворює вуглеводи в енергію, а також допомагає регулювати функцію серця і нервових клітин.
Звідки отримати: яйця, пісне м’ясо, горіхи, насіння, бобові, м’ясні субпродукти, горох, цільні зерна.
Вітамін B2 (рибофлавін)
Що робить: сприяє виробництву еритроцитів, допомагає іншим вітамінам групи В виконувати свою роботу.
Звідки отримати: яйця, м’ясні субпродукти, пісне м’ясо, молоко, зелені овочі, збагачені зерна і крупи.
Вітамін B3 (ніацин)
Що робить: підтримує здоров’я шкіри і нервової системи, знижує рівень холестерину.
Звідки отримати: яйця, авокадо, риба (особливо тунець), бобові, горіхи, картопля, домашня птиця, збагачені злаки і хліб.
Вітамін B5 (пантотенова кислота)
Що робить: метаболізує їжу, допомагає виробляти гормони і “хороший” холестерин.
Звідки отримати: авокадо, капуста, брокколі, яйця, бобові, сочевиця, гриби, м’ясні субпродукти, птиця, цільнозернові.
Вітамін B6 (піридоксин)
Що робить: допомагає створювати еритроцити, підтримує функцію мозку, оптимізує споживання білка (чим більше білкових продуктів ви їсте, тим більше піридоксину вам потрібно).
Звідки отримати: авокадо, банани, бобові, домашня птиця, м’ясо, горіхи, цільні зерна.
Вітамін B7 (біотин)
Що робить: метаболізує білок і вуглеводи, допомагає виробляти “хороший” холестерин і гормони.
Звідки отримати: яєчні жовтки, бобові, молоко, горіхи, м’ясні субпродукти (особливо печінка і нирки), свинина, дріжджі, шоколад, крупи.
Вітамін B12
Що робить: важливий для обміну речовин в цілому, допомагає формувати еритроцити і підтримує нормальну роботу нервової системи.
Звідки отримати: яйця, м’ясо, молоко, субпродукти, молюски, домашня птиця, збагачені продукти (наприклад, соєве молоко).
Вітамін С (аскорбінова кислота)
Що робить: антиоксидант, сприяє здоров’ю зубів і ясен, допомагає засвоєнню заліза, прискорює процеси регенерації.
Звідки отримати: броколі, брюссельська капуста, цвітна капуста, цитрусові, картопля, шпинат, помідори, полуниця.
Вітамін D
Що робить: допомагає організму абсорбувати кальцій.
Звідки отримати: під впливом сонця протягом 10-15 хвилин (але обов’язково з використанням засобу з SPF), а також з жирної риби (лосось, оселедець, скумбрія), риб’ячого жиру, збагачених молочних продуктів і круп.
Вітамін Е
Що робить: антиоксидант, допомагає продукувати еритроцити і ефективно використовувати вітамін К.
Звідки отримати: авокадо, темно-зелені овочі (шпинат, спаржа, броколі), олія (кукурудза, соняшник), папайя, манго, насіння, горіхи, зародки пшениці.
Фолієва кислота
Що робить: взаємодіє з вітаміном B21 при виробництві еритроцитів, необхідних для формування структури ДНК (саме з цієї причини його часто приймають вагітні жінки).
Звідки отримати: спаржа, броколі, буряк, листова зелень, апельсини, сочевиця, арахісове масло, пивні дріжджі, збагачені злаки, зародки пшениці.