8 перевірених способів, як позбутися від підвищеної пітливості

Незважаючи на безліч засобів боротьби з потовиділенням і запахом поту, ми іноді стикаємося з тим, що при стресі, фізичних навантаженнях або в спеку під пахвами розпливаються мокрі плями, та й пахнути від нас може не дуже гарно.

Що робити, щоб позбутися від цього неприємного явища.

8. Антибактеріальний гель для рук

Якщо запах поту вже з’явився, а прийняти душ можливості немає, ретельно протріть пахви вологими серветками і нанесіть антибактеріальний гель для рук – він уб’є бактерії, які викликають запах.

7. Перекис водню

Перекис водню – це антисептичний засіб, який бореться з бактеріями і допомагає уникнути неприємного запаху протягом дня. Змішайте 1 чайну ложку перекису водню і півсклянки води та наносьте вранці на чисту суху шкіру пахв.

6. Сода

Якщо вам важливо користуватися тільки натуральними засобами, можете спробувати в якості антиперспіранту звичайну соду: нанесіть її вранці на злегка вологу шкіру, потім струсіть зайву кількість.
Якщо вас чекає важкий день з фізичними навантаженнями, та ще в спеку, зменшити потовиділення допоможе самостійно зроблений «ізотонік»:

  • 2 ст. л. соди
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 л води.

Випийте 1 стакан вранці або якщо відразу випити такий напій складно, пийте його потроху протягом дня

5. Кора дуба

Вона продається в аптеці і вважається ефективним засобом від надмірної пітливості. Ви можете обполіскувати відваром з дубової кори пахви після душу або заморозити його у вигляді кубиків і протирати ними шкіру вранці.

Рецепт відвару:

  • 5 ложок подрібненої кори
  • 1 л води

Залийте кору окропом і варіть на слабкому вогні 30 хвилин. Настоюйте 2 години, потім процідіть.

4. Алуніт

Мінеральний дезодорант-кристал – це натуральний аналог звичайних антиперспірантів. Він нічим не пахне, не залишає слідів на одязі і складається з галунів (вони ж кристали алуніту). Цей мінерал має антисептичні та антибактеріальні властивості, завдяки їм шкіра тонізується, діаметр потових залоз зменшується, а запах зникає. Щоб скористатися кристалом, потрібно змочити його водою і протерти пахвові западини. Він не забиває пори, а вистачає його на 1-2 роки.

3. Хлорид алюмінію

Якщо потовиділення дуже рясне, шукайте антиперспіранти з підвищеним вмістом хлориду алюмінію – наприклад, Dry Dry, Odaban, Maxim, – вони значно скорочують кількість поту навіть у спеку.

Багато хто чув про те, що сполуки алюмінію можуть провокувати рак молочної залози, але дослідження підтверджують, що ніякого зв’язку між ними немає.

2. Ботокс

Якщо мокрі плями під пахвами турбують вас постійно, можна зробити ін’єкцію ботулотоксину. Нею лікують гіпергідроз – підвищене потовиділення. Токсин блокує нервові імпульси до потових залоз і піт не виділяється. Дії ін’єкції вистачає на 6-12 місяців.

1. Лазер

Коли не допомагають жодні антиперспіранти, потрібно з’ясовувати причину з лікарем. Якщо діагноз – гіпергідроз, то на потові залози можна впливати лазером: це припиняє їх роботу назавжди.

Так як потовиділення бере участь у терморегуляції і виводить з організму непотрібні речовини, лазером впливають тільки на області підвищеного потовиділення, які визначаються пробою Мінора (йодо-крохмальним тестом).

Підвищене потовиділення може бути симптомом серйозних захворювань, таких як серцева недостатність і цукровий діабет. Тому якщо ви помітили, що стали потіти сильніше, ніж зазвичай, зверніться до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів