Науковці з’ясували, як звичка роззуватися на порозі дому впливає на здоров’я

До несподіваного висновку дійшли фахівці з Європейського товариства ендокринології, досліджуючи зв’язок між зовнішніми забруднювачами (промисловий пил, хімічні компоненти у їжі тощо) й ендокринними порушеннями у людей.

Науковці дослідили, що вуличний і хатній пил, хімікати, які ми використовуємо у побуті, косметика, пластиковий посуд є джерелами небезпечних речовин – так званих “обесогенів”. Ці хімічні компоненти, впливу яких ми регулярно зазнаємо, при потраплянні в організм провокують утворення зайвих жирових клітин, сприяють інсулінорезистентності і загалом змінюють гормональний фон.

Дія ціх речовин порушує співвідношення рівня статевих стероїдних гормонів та процес їх виробітку. А це, за висновком експертів, є однією з причин поширення ожиріння у всьому світі.

“На жаль, шкідливих факторів, що провокують негативні гормональні порушення, у довкіллі чимало, – каже Експрес-онлайн Василь Черепанин, лікар-андролог. – Доведено, що порушення роботи репродуктивних органів провокують бiсфенол А (компонент пластикових виробів), фталати. Це солі та ефіри фталевої кислоти, які дуже широко використовуються в промисловості і можуть потрапляти в організм людини з шампунями, кондиціонерами, косметикою тощо”.

Науковці пропонують незвичний і простий спосіб захистити своє здоров’я і красу: не зловживати хімією у побуті, не їсти і не пити з пластикового посуду, відмовитися від килимів і штучної підлоги. Професор Рассел Вінер, президент Королевського колледжу педіатрії і дитячого здоров’я, радить завжди знімати взуття при вході до квартири і частіше прибирати хатній пил.

“Хатній пил – це й причина одного з найпоширеніших видів алергії, – сказала Експрес-онлайн Анізія Бандрівська, лікарка-ендокринолог. – Мікроскопічні частинки бруду містять цілий комплекс речовин, що легко потрапляють у дихальні шляхи, провокують неадекватну реакцію імунної системи. Її підсилюють і хімічні компоненти у засобах гігієни. Коли вплив усіх цих речовин стає критичним, вони здатні спровокувати негативну відповідь навіть у здорових. Не кажучи вже про людей із ослабленим імунітетом, дітей. Водночас такі елементарні звички, як щоденне вологе прибирання чи витирання пилу може істотно зменшити вплив негативних факторів”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів