Як зберегти здоров`я зубів та відбілити їх за допомогою їжі

Білизна і здоров`я зубів залежить не тільки від догляду за ними, але і від харчування. Можна відвідувати стоматолога і користуватись новомодними відбілювальними засобами, але якщо ви прихильник деяких продуктів, неідеальна усмішка буде повертатись до вас. Потрібно приділяти увагу раціону з точки зору його впливу на зуби.

В цій статті підбірка їжі, яка сприятливо впливає на зуби, а також і неочікувано шкідливої для них. Ознайомтесь з «продуктами-стоматологами» та їхніми ворогами.

Продукти – рятівники ясен та зубів

Неприємна надмірна чутливість зубів і ясен може означати не тільки те, що організму не вистачає певних речовин, але і те, що зуби потребують «зовнішнього» впливу та тренувань. Наприклад, якщо ви частіше їсте м’якшу їжу, грішите фаст-фудом і газованими напоями, то послаблюєте зуби і позбавляєте їх природного масажу, який дає:

  • Правильний кровообіг
  • Оптимальне виділення слини та очищення зубів від нальоту
  • Зміцнення ясен


Щоб з усіх сторін впливати на зуби, стоматологи рекомендують ввести до раціону ці продукти:

  • Морква. Каротин корисний для слизової рота та ясен, зміцнює зубну емаль. Сира морква – чудовий тренажер для зубів, з її допомогою видаляється наліт, а ясна масажуються.
  • Риба. Ми всі знаємо, що зубам потрібен кальцій, але фосфор – це теж один із найважливіших елементів для підтримування здоров`я порожнини роту. (Потрібно враховувати, що риба може викликати неприємний запах із роту.)
  • Зелень. Одна із основних джерел кальцію, окрім того, зелень дає і косметичний ефект, про що ми розповімо пізніше.
  • Яблука. Вважаються найефективнішим фруктом для профілактики проблем із зубами. Чудово масажують ясна, усувають зубний наліт і освіжають подих.
  • Ківі. Цей фрукт має максимальну кількість вітаміну С, при нестачі якого в організмі знижується вироблення колагену і ясна починають кровоточити.
  • Цибуля. Чудовий природний антибіотик, який знищує шкідливі бактерії в порожнині роту.
  • Цикорій. Його функція – стимуляція кровообігу в ротовій порожнині.
  • Кунжут. Зернята кунжуту чудово видаляють наліт, зміцнюють емаль і багаті на кальцій.
  • Сир. В твердих сирах мала кількість солі і багато кальцію та фосфатів. Сир допомагає підтримувати потрібний pH-баланс порожнини роту, який не дозволяє розмноженню бактерій (деякі сорти сирів можуть викликати неприємний запах).
  • Зелений чай. Катехіни, які містяться в зеленому чаю, вбивають бактерії, через які виникає карієс. Зелений чай чудово освіжає дихання.

Корисні продукти – це чудово, але стоматологи звертають увагу на те, що постійні перекуси шкодять здоров’ю зубів. Якщо ви весь час щось жуєте, то «годуєте» бактерії в порожнині роту. Чудове правило – полоскання рота навіть після невеликого перекусу.

Чи залежить колір зубів від їжі?

Якщо колір зубів не викликає у вас захоплення, разом з проведенням відбілювальних процедур потрібно виключити чи нейтралізувати дію деяких продуктів, що фарбують.

1. Зубні малярі

  • Чай та кава. Найслабшу дію на колір зубів чинить білий та зелений чай. Нейтралізувати барвники допоможе лимон та молоко, якщо додати їх до напою.
  • Червоне вино. Насичений колір і високий склад танінів роблять червоне вино чемпіоном з фарбування зубів. Після цього напою потрібно прополоскати рот водою, але чистити зуби одразу непотрібно. Кислота розширює пори і чищення принесе більше шкоди, ніж користі.
  • Соки. Яскраві фруктові і овочеві соки діють дуже сильно, тому що містять кислоту, котра послаблює зуби і дозволяє легше проникати речовинам, що фарбують. Якщо ми їмо фрукти чи овочі, слина виділяється сильніше і змиває барвники, у випадку з соками так не відбувається.

  • Буряк і чорниця. Висока концентрація речовин-хромогенів робить зуби жовтими.
  • Спеції. Особливо куркума та карі мають властивість змінювати колір зубів вже після першого прийому. Вони надають жовтий чи навіть червонуватий відтінок, якого дуже важко позбутися. Якщо ви з’їли страву, добре приправлену спеціями, випийте зелений чай з лимоном для нейтралізації.
  • Соєвий соус і бальзамічний оцет. Досить часто може залишати темні плями на зубах.
  • Фарбована газована вода. Газовані напої забарвлюють зуби через наявність хімічних барвників, вони також сприяють руйнуванню зубної емалі.

Щоб нейтралізувати дію агресивних барвників, прополіскуйте рот після їжі та не забувайте про природнє відбілювання зубів.

2. Натуральні відбілювачі зубів

  • Груша. Видаляє наліт і масажує ясна, потрібно вибирати сорти середньої твердості.
  • Гарбуз. Один з найкращих природних відбілювачів, найсильніший ефект буде, якщо запекти овоч в духовці або подати в сирому натертому вигляді в салат чи смузі.
  • Полуниця. Незважаючи на свій яскравий колір, полуниця чудово відбілює. В її складі є яблучна кислота, яка ефективно видаляє зубний наліт.
  • Броколі. Речовини, які входять до складу цієї капусти, можуть усувати темні плями та зубний наліт. Краще вживати броколі в сирому вигляді, дрібно нарізати на салат чи відварити до напівготовності.
  • Селера. Засіб «2 в 1»: допомагає зубам справлятися з нальотом і вбиває бактерії в порожнині рота.
  • Апельсин. Цитрусові кислоти чудово відбілюють зуби, але в цьому випадку потрібно бути обережними людям, що страждають на підвищену чутливість зубів та ясен.
  • Петрушка. Петрушка серед трав – чемпіон з відбілювання. Після їжі ретельно розжуйте гілочку цієї зелені, в потім прополощіть рот.

Продукти, що впливають на запах та мікрофлору

Неприємний запах із рота може бути ознакою захворювання, але якщо зі здоров`ям все гаразд, то потрібно нормалізувати мікрофлору ротової порожнини. Причиною несвіжого подиху може бути регулярне вживання певних продуктів.

Наприклад, під час перетравлювання деякої їжі виділяються сірчані сполуки. Вони всмоктуються в кров і виводяться з організму через легені. Ми ж відчуваєм неприємний запах, навіть, якщо здається, що з моменту прийому їжі пройшло багато часу.

Деякі продукти, які б мали виділяти приємний аромат, наприклад, кава чи цукерки, діють навпаки. Вони висушують слизову оболонку рота та сприяють розмноженню бактерій, що виділяють сірку.

1. Їжа, що викликає неприємний запах

  • Цибуля та часник
  • Відбірні сорти червоного вина
  • Сир
  • Цукерки
  • Кава
  • Кислі продукти
  • Риба

2. Швидко нейтралізують запах

  • Яблука
  • Кориця
  • Вишня
  • Базилік та шпинат
  • Кавун
  • Зелений чай

Спробуйте внести зміни в харчування – і вже через тиждень зможете відчути зміни в стані зубів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів