Лікарка розвінчала популярний міф про нітрати

Раніше лікарі одностайно радили нам вимочувати ранні овочі у холодній воді, щоб зменшити в них вміст нітратів. Проте відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська —  іншої думки.

Зокрема, вона радить не вимочувати ранні огірки, салат чи редиску, бо “нітрати не шкідливі”. Як так? Адже досі вважалося, що вони небезпечні для організму людини?

“Нітрати, або солі азотної кислоти, є невід’ємною частиною живлення будь-якої рослини, —  пояснює Оксана Скиталінська. —  Власне, без азоту у рослині не відбувається фотосинтез, вона не може дозріти. Людство протягом свого існування звикло вживати багато азоту разом із зеленими листовими овочами. Тому азотисті сполуки, або нітрати, не приносять великої шкоди організму, і це підтверджено багатьма дослідженнями”.

Як каже Оксана Скиталінська, в організмі людини нітрати перетворюються на оксид азоту. А ця речовина необхідна для функціонування судин, шлунку, роботи головного мозку та профілактики хвороби Альцгеймера. “Так, якщо людина страждає від гіпертонії, атеросклерозу, судини втрачають еластичність, тонус, забиваються атеросклеротичними бляшками, тоді на допомогу прийде оксид азоту. До того ж, він захищає тканини від гіпоксії, —  каже лікар. —  Зокрема, оксид азоту активує фактор HIF-1, який, своєю  чергу, активує групу генів, які реагують на зменшення рівня кисню у клітинах —  чим допомагають виживанню клітин в умовах гіпоксії”.

Проте, за словами лікаря, це стосується дорослих людей. Для дітей же нітрати справді можуть бути небезпечними, адже порушують кровопостачання тканин та інактивують гемоглобін, перетворюючи його на метгемоглобін, який не має змоги переносити кисень. Тому, готуючи страви з ранніх овочів для дітей, варто їх вимочити. А, наприклад, готуючи салат із свіжих огірків для дітей, краще зрізати шкірку.

Найбільше нітратів міститься у шпинаті, буряку, моркві, листовому салаті, редисці, капусті, броколі. “Втім, нітрати в овочах —  ніщо у порівнянні зі справді дуже небезпечними нітратами, зокрема, нітритом натрію, який використовують, як консервант у ковбасах та сосисках, —  застерігає лікар. —   Дуже багато нітратів також у вихлопних газах”.
Джерело

Поділись


Новини партнерів