Як вибрати овочі та фрукти без нітратів?

Погодьтеся, планували ми покупку чи ні, але, перебуваючи в супермаркеті або на ринку, дуже складно стриматися і не покласти в свою продуктову корзину овочі і фрукти ! Але чи настільки вони корисні, як ми вважаємо?

Популярна ведуча Катерина Павлюченко вирішила розібратися в цьому питанні, запросивши з собою на гастрономічний шопінг технолога Алексію Май.

Помідори

Перше, на що варто звернути увагу при виборі помідорів, – це наявність звичного запаху томатів. Але аромат справжнього помідора ще не говорить про те, що овоч не нашпигований нітратами. Якщо всі помідори на вигляд ідеально красиві і однакової форми, без єдиного ушкодження, це повинно вас насторожити: при вирощуванні таких томатів використовують небезпечні речовини. Такою ж ознакою є відмова паразитів «поселятися» в помідорах. Це означає, що кількість нітратів в них зашкалює. Також зверніть увагу на структуру помідора. Якщо на дотик він дуже пружний і за відчуттями нагадує тенісний м’яч, відмовтеся від такої покупки – це говорить про високу концентрацію нітратів.

Цибуля

Вибираючи між зеленою і ріпчастою цибулею, краще віддати перевагу останній через меншу кількість нітратів. Але якщо все-таки купуєте зелену цибулю – стежте, щоб її кінчики не були засохлими або коричневими. Це вказує на наявність небезпечних домішок.

Морква

Морква неприродно великого розміру повинна вас насторожити. Як правило, такий овоч «із зайвою вагою» містить велику кількість нітратів і домішок. Щоб мінімізувати кількість їх потрапляння в організм, з усієї моркви можна з’їсти тільки середню частину, обрізавши корінь, верхні шари і «верхівку». З таким розкладом куди простіше і безпечніше купити саму звичайну моркву.

Картопля

Картопля не повинна лежати під прямими сонячними променями. В іншому випадку в ній утворюється природна отрута рослинного походження – соланін. Він проявляється в зеленому відтінку вже очищеної картоплі. Ні в якому разі не можна його вживати. Також отрута соланін міститься в зелених помідорах і перезрілих баклажанах.

Огірки

Огірки відносяться до групи овочів-рекордсменів за кількістю нітратів. Оскільки здебільшого вони тепличні, і їх удобрюють азотисті речовини. Хіба що крім літа, сезону огірків. Також зверніть увагу на колір овоча. Якщо на них є темно-зелені плями, утримайтеся від покупки. Величезна кількість нітратів, якими вони напхані, може нашкодити вашому здоров’ю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів