Назвали звички, які збережуть молодість надовго

Ви коли-небудь чули про “блакитні зони”, де тривалість людського життя досягає максимуму? У їх числі – Сардинія (Італія), Окінава (Японія), Лома Лінда (США) і Ніко (Коста-Ріка). Науковці доводять, що продовжити життя можна, якщо ввести в нього ряд корисних звичок.

Американські вчені з Північно-Західного університету поділилися даними спостережень за групою людей у віці від 80 до 100 років без ознак старечого недоумства. З’ясувалося, що спосіб життя цих пенсіонерів включав у себе те, що прийнято вважати шкідливим, – наприклад, серед них були курці. Крім того, люди споживали алкоголь, каву та фастфуд.

У той же час фахівці помітили існування однієї спільної риси: довгожителям був властивий оптимістичний погляд на життя. У рамках проекту “National Geographic” мандрівник і письменник Ден Бюттнер досліджував ці загадкові місця, після чого написав книгу, в якій розповів про звички довгожителів. Ділимося найважливішими висновками дослідника.

Рухайтеся помірно, але регулярно

Користь спорту ніхто не стане заперечувати, проте довгожителі блакитних зон не піддають себе інтенсивним фізичним навантаженням. Їм цілком вистачає щоденної праці та прогулянок.Найстаріші люди Сардинії у молодості випасали кіз і овець, та неспішно проходили понад 15−20 кілометрів на день. Жителі острова Окінави обробляють землю, вирощують овочі і плавають в океані. Члени релігійної громади Лома Лінда також багато ходять пішки, проповідуючи свою віру в околицях.

Одне із правил міцного здоров’я – помірна, але регулярна активність. Займайтеся не рідше 5 разів на тиждень по 30 хвилин на день. Особливий акцент слід зробити на тренуванні рівноваги: з віком здатність тримати баланс знижується, тому літні люди часто падають, та ризикують отримати перелом.

Не наїдайтеся досита

Середня добова кількість споживаної їжі у довгожителів Сардинії і Окінави – 1900−2000 ккал. Літні люди воліють не забивати шлунок “до відвалу” та закінчують трапезу, коли він заповниться на 80 %. Нехай у нас і немає можливості виміряти обсяг шлунка в домашніх умовах, але регулювати споживання їжі все ж варто. Така помірність знизить вагу, нормалізує артеріальний тиск і рівень холестерину, а значить стане чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань та інсульту – головних причин смертності у всьому світі.

Вживайте більше рослинної їжі

Найстаріші люди на землі не звикли вживати промислово оброблені продукти або пити солодку газовану воду. М’ясо їли рідко. Загалом, основу раціону складають продукти, вирощені на власних городах: тверді сорти пшениці, маїс, батат, різні овочі і квасоля. Переживаєте, що така дієта не зможе забезпечити вас достатньою кількістю білка? Проте, дорослій людині його потрібно не більше 80 г на добу.

Не перевищуйте своєї норми алкоголю

Вживати алкоголь потрібно помірно, не перевищуючи власну норму. Літні італійці не соромляться випивати по келиху червоного вина за вечерею, а японці традиційно п’ють саке при зустрічі з товаришами. Чи дійсно вино корисніше за інший алкоголь? Вчені вважають, що це так: воно містить поліфеноли, які позитивно впливають на здоров’я судин і знижують ризик атеросклерозу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів