Ви неправильно миєте овочі і фрукти! Типові помилки обробки сезонних плодів

Свіжі овочі та фрукти та салати з них – це дуже смачно і корисно. Але якщо обробка фруктів і овочів неправильна, то ці корисні продукти можуть стати причиною отруєння нітратами і зараження глистами.

Навіщо овочам і фруктам потрібна обробка?

Влітку ми намагаємося кожного дня їсти свіжі овочі та фрукти і готувати з них страви. Але крім вітамінів та інших корисних речовин вони можуть містити неприємні сюрпризи. Перша проблема – нітрати в овочах. Вони потрапляють туди через мінеральні добрива, а також органічні добрива при неправильному використанні. Крім того, разом з гноєм у грунт можуть потрапляти яйця глистів і хвороботворні бактерії, які потім проникають на овочі та ягоди.

Як бачите, якщо ми не будемо правильно очищати та мити овочі, фрукти і ягоди, то нам загрожує отруєння нітратами і зараження глистами або інфекцією.

Помилка №1. Не мити овочі, фрукти і ягоди перед їжею

Якщо вам ліньки мити овочі і фрукти, або ви їсте полуницю, малину і суницю в немитому вигляді, то ризикуєте заразитися глистами.

Перевірки, проведені санітарними лікарями на міських ринках, показують, що навіть на найкрасивіших і апетитних овочах і фруктах можуть жити яйця глистів. А уражені ягоди необхідно негайно прибирати.

Очищені овочі і миті ягоди – профілактика зараження глистами. Крім того, миття знижує вміст нітратів в овочах і фруктах на 10-15%. Щоб помити «тендітні» полуницю, малину, смородину та інші ягоди, покладіть їх у друшляк тонким шаром і рясно облийте холодною кип’яченою водою, а потім обшпарте окропом. Після цього потрібно опустити друшляк з ягодами в холодну воду і замочити на 5-10 хвилин.

Помилка №2. Нехтувати чищенням овочів

Якщо овоч на смак «ніякий», то напевно його перегодували нітратами. Тому такі овочі миємо й очищаємо від шкірки! Зокрема, основна частина нітратів в огірках накопичується саме на поверхневих шарах і з обох кінців. Якщо ви не хочете повністю очищати огірки від шкірки, то добре промийте їх у проточній воді, а потім 2-3 хвилини протріть спеціальною щіткою для овочів. Так ви видалите залишки бруду і змиєте з овочів шкідливі бактерії. Це правило відноситься і до очищення помідорів.

У кабачків, патисонів і баклажанів зріжте верхню частину, що примикає до плодоніжки. Коли ви їсте кавун чи диню, зрізайте незрілу м’якоть, яка прилягає до шкірки.

Для поліпшення динаміки зниження ваги можна ввести розвантажувальні дні, наприклад, на сезонних овочах, фруктах, кавунах.

Помилка №3. Погано мити імпортні фрукти і овочі

Незважаючи на достаток «рідних» свіжих овочів і фруктів, в супермаркетах і на ринках продаються імпортні фрукти і овочі. Зазвичай вони виглядають гарними і блискучими. Насправді, блиск цей штучний. Товар їде до нас здалеку, тому його обробляють спеціальними воском, парафіном і хімічними речовинами, щоб свіжі овочі і фрукти менше псувалися. Ці речовини у великих кількостях викликають алергію, подразнюють шкіру, слизові оболонки дихальних шляхів і очей. Якщо ми миємо такі овочі та фрукти просто під проточною водою, видалити ці речовини не вийде.

Для обробки фруктів і овочів з такою хімією потрібно використовувати щіточку і мильний розчин з господарського мила. Мити овочі і фрукти в мильній воді потрібно хоча б 3 хвилини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів