5 головних чинників, що впливають на нашу вагу

За даними BBC News, ряд біологічних причин має визначальний вплив на те, буде людина повною або худою, – це доводять останні наукові дослідження проблеми зайвої ваги і ожиріння.

Мікрофлора кишечника. Можна не сумніватися: вага людини залежить від мікроорганізмів, що живуть в її кишечнику, на користь цієї теорії з’являється все більше фактів. За словами вчених, чим різноманітніший мікробіом, тим худіша людина, а зайва вага, в свою чергу – ознака того, що кишкові мікроби не такі різноманітні, як могли б бути.

Як зробити мікробіом кишечника різноманітним? Цього можна добитися, якщо почати вживати якомога більше різних продуктів, багатих на клітковину (в основному це фрукти, овочі і горіхи).

Гени. Дослідники з Кембриджського університету дійшли висновку про те, що успадковані від батьків гени впливають на вагу людини приблизно на 40-70%. Генетика визначає чутливість до певних харчових компонентів, переваги в їжі, апетит і механізм жировідкладення в тілі. Якщо в генах є якісь порушення, мутації, ріст жирової тканини може приймати аномальні форми.

Гормони. Апетит знаходиться повністю у владі гормонів. Надлишок деяких з них може привести до того, що людина весь час буде відчувати себе дуже голодною, її здатність насичуватися буде дуже низькою. Проблема в тому, що повністю безпечних медичних способів нормалізувати гормональний фон не існує. Але собі можна допомогти, якщо навчитися не піддаватися стресам і регулярно висипатися.

Пізні вечері. Біологи стверджують, що людський організм налаштований так, щоб справлятися з калоріями найбільш ефективно в денний час, коли світло. Але ритм життя сучасних людей такий, що вечеряти доводиться як правило в пізній час доби, з настанням темряви. «За останні десять років в середньому час вечері пересунувся з 17:00 на близько 20:00, і це також вплинуло на те, що людей із зайвою вагою стало більше. У нічний час організм з великими труднощами перетравлює жири і цукор», – заявили британські дослідники.

Порада вчених: щоб не переїдати в пізній час, потрібно харчуватися так, щоб в першій половині дня в їжу вживалася досить велика кількість калорій. Гарно снідайте!

Безконтрольний апетит. Фахівці відзначають: типова проблема сучасних людей – втрата контролю над кількістю калорій, що поїдаються. Ми часто їмо машинально, навіть не замислюючись про те, що саме з’їдаємо, кажуть дієтологи.

Експерти рекомендують відмовитися від перекусів під час перегляду телевізора, роботи за комп’ютером або читання гаджетів. З поля зору краще прибрати все, що розпалює апетит і в загальному не тримати вдома печиво, шоколадки та інші калорійні продукти: хочете солодкого – їжте фрукти.

Джерело

Поділись


Новини партнерів