10 ознак, що ваші нирки працюють неправильно

Щодня наш організм виконує мільйони дій. Але життя таке, що ми не завжди розпізнаємо ті сигнали, які  нам дає наше тіло. Наприклад, ми з вами навіть не звертаємо увагу на те, що поступово хворіємо.

Щоб уникнути негативних наслідків, нам потрібно уважніше прислухатися до свого організму, вчитися розпізнавати його сигнали тривоги.

Спеціально для вас ми склали список ознак, які вказують на те, що ваші нирки можуть бути не в порядку.

10. Поганий сон

При неправильній роботі нирок, токсини не виходять з організму з сечею, а залишаються в крові. Подальші хвороботворні процеси ускладнюють процес засипання і сну.

Попередження: люди з хронічною хворобою нирок частіше страждають від апное сну. Це розлад, який викликає одну або декілька пауз в диханні під час сну. Ці паузи можуть тривати від декількох секунд до хвилини. Після кожної паузи нормальне дихання відновлюється з гучним хропінням. Безперервне сильне хропіння сигналізує про те, що пора відвідати лікаря.

9. Головні болі, втома і загальна слабкість

При правильній роботі нирок виробляється гормон еритропоетин, а також вітамін D для підтримки кісток. Гормон еритропоетин відіграє важливу роль в утворенні еритроцитів. Коли нирки не працюють належним чином, знижується вироблення гормону і еритроцитів. Це призводить до постійної втоми м’язів і мозку.

Попередження: у людей з хронічною хворобою нирок може розвиватися анемія. Якщо ви достатньо відпочиваєте і спите, але продовжуєте переживати почуття втоми, низький рівень енергії та загальну слабкість, вам треба негайно звернутися до лікаря.

8. Сухість і свербіж шкіри

Здорові нирки забирають з крові непотрібні і зайві рідини, допомагають утворювати еритроцити і зберігають належну кількість мінералів у вашому тілі. Свербіж і суха шкіра сигналізують про те, що нирки погано працюють.

Попередження: якщо у вас спостерігається свербіж і сухість шкіри, намагайтеся приділити час її зволоженню. Пам’ятайте, перш ніж вживати будь-які ліки від свербіння, варто звернутися до лікаря. Деякі ліки містять інгредієнти, котрі можуть зашкодити ниркам.

7. Поганий запах з рота і металевий післясмак

Коли токсини накопичуються в крові, то змінюється смак їжі та залишається металевий присмак у вас у роті. Неприємний запах з рота сигналізує наявність занадто великої кількості токсинів в крові. Крім того, ви можете перестати хотіти м’яса і взагалі втратите апетит, що може привести до нездорової втрати ваги.

Попередження: існують різні причини, через які їжа може мати металевий присмак (від алергії до поганого стану порожнини рота). Як правило, металевий смак у роті повинен зникнути, як тільки передбачувана причина усувається. Якщо ви все ще відчуваєте дивний присмак у роті – зверніться до лікаря.

6. Задуха

Зв’язок між захворюванням нирок і виникненням задухи викликаний двома чинниками. По-перше, коли нирки не функціонують належним чином, в легені потрапляє рідина. По-друге, при анемії ваше тіло страждає від недостачі кисню.

Попередження: існують різні причини задухи: від ниркової недостатності при астмі, раку легень або серцевої недостатності. Якщо ви помітили, що постійно відчуваєте задишку, захекалися при мінімальному фізичному навантаженні – негайно зверніться до лікаря.

5. Набряк в кісточках, ногах і руках

Якщо нирки погано функціонують, вони не можуть повною мірою вивести зайву рідину з організму. Це призводить до затримування натрію, яке викликає набряк в кісточках, ногах і руках. Набрякання нижніх кінцівок вашого тіла може також сигналізувати про хворобу серця, печінки або проблеми в ногах.

Попередження: зупинити набряк може прийом певних ліків, виведення солей і зайвої рідини з організму. Якщо це не допомагає, вам потрібне інше лікування.

4. Болі в спині

Ниркова недостатність може призвести до болю в спині під грудною кліткою. Біль виникає також в передній частині паху або стегна. Кіста нирки може провокувати хворобливі відчуття в цих областях.

Порада. Біль в спині, викликаний нирковою недостатністю, супроводжується блювотою, високою температурою тіла і частим сечовипусканням. Звичайний біль, що не має відношення до нирок, не викликає температури. Якщо ви продовжуєте відчувати болі в спині, а знеболювальні таблетки неефективні, зверніться за допомогою до професіонала.

3. Мішки під очима

Однією з перших ознак того, що з вашими нирками проблема є поява білка в сечі. Це у свою чергу призводить до набряклості області очей. Пояснити це явище можна тим, що нирки пропускають занадто велику кількість білка в сечу, а не розподіляють його по всьому організму.

Порада. Якщо ви впевнені, що ваше тіло відпочиває і отримує достатню кількість білка, але очі як і раніше опухають, зверніться до лікаря.

2. Високий кров’яний тиск

Ваша кровоносна система і нирки залежать одне від одного. У нирках є невеликі нефрони, які фільтрують кров. Якщо кровоносні судини пошкоджуються, нефрони, не отримують достатньої кількості кисню і поживних речовин.

Порада. Додайте в раціон харчування продукти, багаті фолієвою кислотою. Це допоможе організму збільшити виробництво еритроцитів.

1. Зміни кольору сечі

Як тільки ви помітите зміну кольору, запаху і зовнішнього вигляду сечі, забийте тривогу! Загальні типи змін включають:

  • Підвищену потребу в сечовипусканні, особливо вночі. Межа від 4 до 10 раз на день вважається нормальною.
  • Кров у сечі. Здорові нирки очищують кров. Але якщо фільтр пошкоджений, ви можете бачити кров в сечі.
  • Піниста сеча. Пухирі в сечі вказують на те, що тут знаходиться небажаний білок.

Якщо у вас є подібні симптоми, негайно зверніться до лікаря!

Джерело

Поділись


Новини партнерів