Науковці назвали предмет, яким не варто користуватися в поліклініках

Британські лікарі з відділення інтенсивної терапії клініки Оксфордського університету вважають, що термометри, які використовуються в лікарнях для вимірювання температури під пахвою, сприяють поширенню грибка, стійкого до дії ліків.

Йдеться про грибок Candida auris, який на сьогодні набув стійкості до більшості протигрибкових препаратів. Уперше він був виявлений у вушному каналі японської пацієнтки кілька років тому.

Раніше британські лікарі повідомляли про його виявлення вже в 55 клініках Великобританії. Відомо вже про 200 випадків зараження цим видом кандиди тільки в цій країні.

Під час останнього великого спалаху захворювання C.auris виявилося, що 57 з 66 пацієнтів (86%), у яких був діагностований цей грибок, використовували лікарняні термометри. Поширення інфекції вдалося зупинити після того, як було припинено використання одного градусника для декількох пацієнтів. Аналізи показали, що грибок присутній саме на багаторазовому обладнанні, в тому числі та на термометрах.

Хоча ніхто з інфікованих пацієнтів не помер через інфікування грибком, лікарі нагадують, що зараження ним є смертельною загрозою для людей з імунодефіцитами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів