Дієтолог розповіла про продукти, які можуть викликати головний біль

Якщо у вас часто болить голова, а медичне обстеження не виявило причини — вона може критися у найпоширеніших продуктах.

Фахівці вважають, що 20% усіх головних болей, зокрема мігрень, пов’язані з вживанням певних продуктів. Особливо це стосується людей, чутливих до компонентів, що в них містяться. Тому, коли у вас починає боліти голова, а причину цього пояснити важко, слід звернути увагу на те, що ви напередодні вживали, оскільки саме їжа може містити ті інгредієнти, до яких ви надто чутливі.

На що ж слід звернути увагу?

Червоне вино — продукт, що містить фенольні сполуки, які діють на людину заспокійливо, та ресвератрол  — антиоксидант з протираковими властивостями. Але з іншого боку — може викликати пароксизмальний головний біль. Причиною стають біогенні аміни, найвідоміший з яких — гістамін. Він входить до складу сиру, дріжджів та виробів з них, риби (оселедця маринованого), пива, шоколаду, вина тощо. Тому, якщо перед тим, як випити келих вина, ви з’їсте шматочок сиру, наприклад, рокфору або фети, та ще після кілька шматочків шоколаду або десерт, щедро ним политий, вірогідність головного болю збільшується.

Сульфіти додають в продукти харчування для припинення росту бактерій. Їх можна знайти у тому ж вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чіпсах, вареннях, морепродуктах і переробленому м’ясі. При частому споживанні перелічених продуктів цей компонент здатний до накопичення в організмі людини.

Аспартам, що міститься в складі солодкої газованої води — фанти, кока-коли і інших напоях, «жуйках», а також у «швидких сніданках».

Глутамат натрію використовується під час виробництва копчених і ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, приправ до перших і других страв, сухариків і чіпсів. Ця речовина дуже шкідлива, вона поступово концентрується в організмі, отруюючи його і викликаючи сильні мігрені.

Головний біль може бути спровоковано вживанням кофеїну, що підвищує тиск крові в кровоносних судинах. Багато його міститься у каві, міцному чаї та енергетичних напоях.

Існує також індивідуальна чутливість людини до окремих продуктів — оцту, горіхів, лимонів, томатів тощо. Тому їхнє вживання для когось може стати причиною того, що болітиме голова.

Отже, якщо вас часто турбує головний біль, причину якого не вдалося встановити під час медичних обстежень, спробуйте самостійно пошукати провокаторів цього стану у вашому раціоні. Допомогти у цьому може щоденник харчування, в якому перший час треба буде фіксувати все, що ви з’їли перед тим, як почала боліти голова. І саме за його допомогою можна буде легко знайти і усунути з вашого життя продукти, до яких ви маєте особливу чутливість.

Джерело

Поділись


Новини партнерів