Найнебезпечніші для здоров’я дієти

У спробах підігнати фігуру під параметри ідеального тіла ми не втомлюємося винаходити велосипед, пробуючи добре забуті старі модифікації дієт в новій інтерпретації. Але досліди над власним тілом не завжди проходять безслідно, і тим, хто не схильний до свідомого мазохізму, розповідаємо про дієти, про які краще забути.

Cолодка дієта

Є думка, що привести себе в форму можна, якщо хоча б сім діб їсти виключно солодке: цукерки, шоколад і різноманітні солодощі в поєднанні з чорною кавою. Правда в добу не можна перевищувати 100 грам улюблених ласощів. Здавалося б, мрія, а не дієта. Але ось в чому питання – чи готовий наш організм до такого удару по шлунку? Солодке дійсно добре втамовує голод (не дарма в дитинстві нам забороняли їсти шоколад перед обідом ─ він справді перебиває апетит), але через занадто різкі перепади глюкози навантаження на шлунок збільшується в кілька разів.

У кращому випадку у вас з’явиться сильна печія, в гіршому на вас чекають головні болі, знесилення і розлад в роботі травних ферментів.

За допомогою такої дієти втратити вагу цілком реально, правда разом з цим досить швидко зникає працездатність (а пізніше і менструації). Не кажемо вже про те, якої шкоди ви завдасте своїм зубам: людям зі слабкою емаллю такий режим харчування видасться знущанням, швидше за все, вже на першу добу.

Протеїнова дієта

Всім добре відомо, що набору зайвої ваги сприяє зайва кількість вуглеводів в організмі, відповідно, в гонитві за ідеальною фігурою, ми прагнемо позбутися так званих перешкод. Протеїнова дієта- це жорсткі обмеження в споживанні овочів, фруктів та інших продуктів, які потрібні для підтримки нормального функціонування шлунку, в раціоні здебільшого залишаються м’ясо і риба. У чому ж проблема?

Надлишок білка сильно навантажує нирки, що може викликати утворення в них каміння. Але основна проблема полягає в тому, що при неприродній трансформації білка в вуглеводи (організм-то, на відміну від вас, без них жити не може), всередині виробляється ще кілька токсичних побічних продуктів метаболізму. З цієї причини ви будете відчувати втому і розбитість, у вас буде боліти голова, колір обличчя зіпсується, порушиться обмін речовин. До того ж серед учених існує думка, що жінки, які сидять на протеїновій дієті, найчастіше страждають від безпліддя.

Питна дієта

Основний посил такої дієти полягає в тому, щоб протягом місяця вживати в їжу тільки рідкі продукти. Це може бути все, що завгодно ─ від супу до молочних коктейлів. Все це прекрасно, якщо ви готові сказати «здрастуйте» порушенню метаболізму і гастриту. Шлунок дорослої людини не пристосований до прийому перемеленої їжі, так як шматочки їжі і клітковина активують ферменти, процес жування виділяє слину і запускає процес травлення. Таким чином, по-перше, вам не уникнути серйозної травми слизової оболонки, а по-друге, через загальний стрес, викликаний збоями роботи шлунка, ви ризикуєте набрати в два рази більше ваги, ніж втратите. Почистити організм за допомогою рідких продуктів, до речі, можна ─ спробуйте смузі.

Монодієта

Така дієта передбачає вживання в їжу тільки одного продукту протягом досить тривалого часу: наприклад, близько тижня вам доведеться їсти тільки гречку або пити кефір. Само собою, якщо влаштувати собі розвантажувальний день і добу посидіти на яблуках, ніякої шкоди організму не буде, навпаки, ви тільки поліпшите роботу травної системи. Розвантажувальні дні ─ це цілком допустима норма, але не варто забувати, що дієта триває більше доби, а за цей час ваш організм зазнає істотних змін і далеко не в кращу сторону.

На вас чекає швидка втрата поживних речовин для будови тіла і відновлення клітин, а після повернення до звичного раціону, кілограми повернуться з надлишком.

Як правило, при захопленні монодієтою у вас є всі шанси заробити проблеми з травленням, а через відсутність в їжі необхідних поживних компонентів – вас чекає порушення обміну речовин в цілому. Так, наприклад, при цитрусових дієтах фруктовими кислотами дратуються стінки шлунка і кишечника, викликаючи розвиток гастриту або коліту. Харчування тільки кавуном може привести до набряків і порушення в роботі нирок (особливо це небезпечно при схильності до утворення каменів). Вживання кефіру в великих кількостях також аж ніяк не сприяє здоров’ю – надлишок кислоти призводить до мікрокровотечі в стінках кишки і втрат крові і гемоглобіну, а це призводить до анемії і зниження імунітету.

Дієта «на таблетках»

Найнебезпечніший і непередбачуваний вид дієти. І хоча ми вже набагато більш грамотні, ніж 20 і навіть 10 років тому, жінки, які розраховують схуднути від ефекту диво-таблетки не переводяться. При фанатичному бажанні схуднути жінки часто вдаються до абсолютно єзуїтських заходів, не боячись заковтувати підозрілі порошки в надії, що таким чином втратять за рекордно короткий термін рекордну кількість кілограм.

Навіть якщо ви абсолютно здорові і у вас все в порядку з обміном речовин, скинути, як обіцяє реклама, за тиждень на двадцять кілограм просто неможливо, навіть якщо б ви зовсім відмовилися від їжі. Найбезпечніший (але при цьому і нерезультативний варіант) ─ прийом БАДів, який без лікарських показань і контролю просто пройде мимо. Про варіанти «ультра» і їх наслідки навіть говорити не хочеться.

Поділись


Новини партнерів