Весна прийшла: сезонні продукти, які допоможуть скинути зайву вагу

Весна у багатьох асоціюється з оновленням і змінами. Перші сонячні промені після затяжної зими заряджають енергією і дарують гарний настрій, а сезонні продукти, що з’являються на прилавках маркетів, здатні поліпшити імунітет, прискорити метаболізм, очистити організм від токсинів і позбутися від декількох зайвих кілограмів, які прилипли до проблемних місць за підсумками щільних зимових вечерь. У цій статті ми розповімо вам про те, які фрукти і овочі допоможуть підготуватися до літа і з чим їх краще поєднувати.

ПОЛУНИЦЯ

В середині травня починається сезон полуниці, на ринках можна буде знайти краснодарську, кримську або середземноморську ягоду. Полуниця контролює рівень цукру в крові і допомагає прискорити метаболізм, в ній містяться вітамін С, кальцій, калій і магній, а також фенольні антиоксиданти, які зменшують запалення, знижують ризик хронічних захворювань, і еллагова кислота і антоціани, які сприяють схудненню і пригнічують апетит.

З чим поєднувати

У полуниці міститься багато вітаміну C , він сприяє засвоєнню заліза. У комбінації ці елементи благотворно впливають на шкіру і борються із запаленнями. Поєднуйте ягоди зі шпинатом або вівсянкою, так організм отримає більше користі.

ПОМІДОРИ

Сезон помідорів офіційно відкритий. Цей овоч містить корисні мікро- і макроелементи, вітаміни і антиоксиданти, при цьому його калорійність рідко перевищує 20 калорій на 100 грамів. Своїм яскравим кольором помідор зобов’язаний речовині лікопін, цей пігмент сприяє прискоренню процесу травлення, розщепленню жирових клітин і підтримання нормального рівня холестерину.

З чим поєднувати

Свіжі помідори краще і швидше засвоюються з рослинною олією. Цікаво, що термічна обробка йде помідорам тільки на користь: американські дослідники встановили, що якщо овоч піддати термічній обробці, то вже через дві хвилини зміст лікопіну збільшиться в них на третину, а через п’ятнадцять хвилин – в півтора рази. Тому з точки зору дієти томатний суп корисніший за салату: чим більше лікопіну в страві, тим ефективніше спалюється жир.

БІЛОКАЧАННА КАПУСТА

Білокачанна капуста часто є основою багатьох швидких дієт, завдяки низькій калорійності і великому вмісту клітковини. Але не варто дотримуватися занадто суворого раціону і їсти капусту на сніданок, обід і вечерю, достатньо просто ввести цей овоч в раціон.

З чим поєднувати

Капуста стимулює травлення, тому відмінно поєднується з м’ясом та іншими білковими продуктами. Щоб позбутися від декількох зайвих кілограмів, можна на час замінити гарнір у вигляді рису або макаронів на тушковану або свіжу капусту. По-перше, калорійність такого обіду знизиться в два рази, а по-друге, основна страва буде краще засвоюватися.

ОГІРКИ

На ринку та в магазинах вже можна знайти огірки, свіжі плоди повинні бути тверді і з гострими шипами. Огірок – один з найбільш некалорійних овочів, всього 16 калорій на 100 грамів, тому їсти їх можна в необмеженій кількості.

З чим поєднувати

Огірки поєднуються з білковими продуктами: куркою, морепродуктами, яйцями. Також якщо ви часто відчуваєте почуття голоду перед сном, то можна зробити салат зі свіжих огірків, зелені та оливкової олії – в такому блюді мінімум калорій і воно легко перетравлюється, забезпечуючи при цьому ситість на кілька годин.

ФІНІКИ

У квітні на фермерських ринках можна знайти сезонні фініки, їх привозять з Ізраїлю, Тунісу і Ірану. Цей плід – ідеальна альтернатива десертам: свіжі фініки поєднують в собі смак карамелі і шоколаду. Якщо вранці ви любите пити каву з солодощами, то спробуйте замінити улюблені цукерки на фініки, натуральний десерт багатьом здасться навіть смачніше магазинного. До того ж в фініках всього 300 калорій на 100 грамів – це в два рази менше, ніж в шоколаді, але плоди фінікового дерева дарують тривале відчуття насичення.

З чим поєднувати

Фініки містять вітаміни А і Е, які добре засвоюються з жирами. Найсмачніше і корисне поєднання – фініки і горіхи. Можна без зайвих зусиль зробити веганський варіант цукерок, всього лише замінивши кісточку в фініках на мигдаль або фундук, – десерт без цукру готовий.

Поділись


Новини партнерів