5 вітамінів для жіночого здоров’я

Жінкам, які бажають зберегти здоров’я і молодість, потрібно забезпечити організм корисними вітамінами.

1. Вітамін Е
Один з кращих вітамінів для жінок, найголовніший антиоксидант. Він уповільнює старіння клітин, зміцнює кровоносні судини, перешкоджає утворенню тромбів, покращує стан волосся і шкіри. Міститься в рослинній олії, листових овочах, спаржі, висівках, цілісних злаках, пророслій пшениці, зеленому горошку і броколі.

2. Вітамін А / Ретинол
Необхідний для гарного зору, здоров’я кісток і зубів, регенерації клітин і нормального функціонування імунної системи. У чистому вигляді великі кількості ретинолу містяться в риб’ячому жирі і печінки. Крім того, хорошими джерелами ретинолу є вершкове масло, жовтки яєць (особливо перепелиних), вершки і незбиране молоко.

Вітамін А також може синтезуватися в організмі з бета-каротину, який є його попередником – провітаміном. Бета-каротин міститься в моркві, червоному болгарському перці, помідорах, шпинаті, броколі, гарбузі, грейпфруті, агрус, а також у багатьох інших фруктах і овочах.

3. Вітаміни групи В
Це цілий комплекс речовин, кожна з яких має власне біологічне значення. У натуральних продуктах вітаміни В завжди присутні разом. Цей комплекс зміцнює нервову і серцево-судинну систему, регулює енергетичний обмін в клітинах. Природними джерелами вітамінів групи В є пивні дріжджі, сир, бобові, печінка, пророщена пшениця, гречка, кукурудза, бадилля ріпи, редису та моркви, шпинат, зелена цибуля, гарбуз, риба, сир і молоко.

Серед усіх вітамінів групи В окремо варто відзначити – вітамін В9, більш відомий, як фолієва кислота. Це один з найпотрібніших вітамінів для жінок, бажаючих народити здорових дітей. Регулярне надходження достатніх кількостей фолієвої кислоти необхідно не тільки під час вагітності, але і в період підготовки до зачаття.

4. Вітамін С / Аскорбінова кислота
Антиоксидант, зміцнює імунітет, сприяє кращому засвоєння вітаміну Е, зменшує проникність судин, а також бере участь у багатьох інших біохімічних процесах в організмі. Значні кількості аскорбінової кислоти містяться в цитрусових, шипшині, ківі, чорній смородині, помідорах, капусті, зеленій цибулі, щавлі, шпинаті і солодкому перці.

5. Вітамін D
Цей важливий вітамін для жінок сприяє засвоєнню кальцію і фосфору, тому він необхідний для здоров’я кісток і зубів. Крім того, він захищає від застуди та діабету, полегшує ПМС, регулює роботу серця і нервової системи. Вітамін D може синтезуватися в організмі в результаті перебування на сонці. Але його також можна отримати з їжею – молочними продуктами, яєчними жовтками, печінкою тріски і палтуса, риб’ячим жиром, петрушкою і грибами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів