Чай виявився відмінним захистом від раку, але тільки для жінок

Вченим вже давно відомо, що чай володіє протираковим ефектом, але механізм цієї дії досі залишався загадкою. Шведські вчені з’ясували, як саме чай запобігає розвитку раку. Виявляється, він знижує рівень естрогену в крові у жінок, що сприятливо позначається на їхньому здоров’ї.

Співробітники Уппсальского університету виявили: сполуки, що містяться в чаї, змінюють експресію генів, що відповідають за вироблення естрогену. У надмірних кількостях цей жіночий статевий гормон володіє онкогенними властивостями. У чоловічому організмі естроген також присутній. Однак протираковий ефект чаю проявляється тільки у жінок.

До речі, Недавно вчені з Каліфорнійського університету провели експерименти на мишах. Всіх гризунів годували жирними і солодкими продуктами. Але одна група отримувала екстракт чорного чаю, а інша – екстракт зеленого чаю. Дослідження показало: поліфеноли, що містяться в чорному чаї, змінюють енергетичний обмін в печінці.

У мишей з обох груп в кишечнику стало менше бактерій, пов’язаних з ожирінням, і більше бактерій, які пов’язані з низькою масою тіла. Однак тільки у гризунів, які вживали екстракт чорного чаю, збільшилася чисельність бактерій Pseudobutyrivibrio. Дослідники прийшли до висновку, що чорний і зелений чай істотно впливають на мікрофлору кишечника. І, судячи з усього, чорний чай захищає від ожиріння і зміцнює здоров’я не гірше зеленого.

 

Поділись


Новини партнерів