Вченим вже давно відомо, що чай володіє протираковим ефектом, але механізм цієї дії досі залишався загадкою. Шведські вчені з’ясували, як саме чай запобігає розвитку раку. Виявляється, він знижує рівень естрогену в крові у жінок, що сприятливо позначається на їхньому здоров’ї.
Співробітники Уппсальского університету виявили: сполуки, що містяться в чаї, змінюють експресію генів, що відповідають за вироблення естрогену. У надмірних кількостях цей жіночий статевий гормон володіє онкогенними властивостями. У чоловічому організмі естроген також присутній. Однак протираковий ефект чаю проявляється тільки у жінок.
До речі, Недавно вчені з Каліфорнійського університету провели експерименти на мишах. Всіх гризунів годували жирними і солодкими продуктами. Але одна група отримувала екстракт чорного чаю, а інша – екстракт зеленого чаю. Дослідження показало: поліфеноли, що містяться в чорному чаї, змінюють енергетичний обмін в печінці.
У мишей з обох груп в кишечнику стало менше бактерій, пов’язаних з ожирінням, і більше бактерій, які пов’язані з низькою масою тіла. Однак тільки у гризунів, які вживали екстракт чорного чаю, збільшилася чисельність бактерій Pseudobutyrivibrio. Дослідники прийшли до висновку, що чорний і зелений чай істотно впливають на мікрофлору кишечника. І, судячи з усього, чорний чай захищає від ожиріння і зміцнює здоров’я не гірше зеленого.