7 ознак раку легенів, які часто ігноруються

Рак легенів є основною причиною смерті від раку (кожен четвертий випадок) як у чоловіків, так і у жінок. Лікування є більш ефективним, якщо рак діагностується на ранній стадії. Зверніться до лікаря, якщо ви помітили будь-які з наступних симптомів раку легенів.

Кашель з кров’ю

Кашель з кров’ю завжди є поганою ознакою, тому відразу потрібно йти до лікаря. Хоча рак може і не бути причиною цього, обов’язково потрібно пройти діагностику.

Біль у грудях

Слід звертати увагу на біль в грудях, спині або плечі, яка є новою і не зникає. Також може з’явитися відчуття здавлення або гострий біль, який може погіршитися при глибокому диханні, кашлі або сміху. Це може бути біль з боку, де знаходиться пухлина. Будь-який біль у грудях вимагає звернення до лікаря.

Постійний кашель

Напади кашлю можуть бути викликані чимось простим, таким як алергія, холод або потрапляння частинок їжі в «не те горло»; але якщо кашель не зникає, це може стати ознакою чогось більш серйозного, такого як рак легенів. Рак в дихальних шляхах може подразнювати горло і викликати кашель, тому що організм намагається позбутися від стороннього утворення. Рак також може викликати утворення слизу, який посилює кашель.

Важке дихання

Якщо раптово почала з’являтися задишка після підйому по сходах або після щоденної прогулянки – це може бути симптомом раку легенів. Задишка може виникати через пухлину, яка блокує дихальну трубу, а також через скупчення рідини.

Почуття втоми

Якщо вас не покидає постійне відчуття втоми, але не було ніяких змін в розпорядку дня, це може бути ознакою раку. Це може не вказувати конкретно на рак легенів, але це певний червоний прапор, який свідчить про те, що щось не так. За даними Американського онкологічного товариства, втрата ваги і втрата апетиту також є ознакою раку легенів. Куріння, сімейна історія раку і вплив азбесту також збільшує ризик розвитку раку легенів.

Наявність астми

Наявність астми ні в якому разі не гарантує, що буде рак легенів. Однак, якщо діагноз астма був поставлений в дитинстві, непогано пройти скринінг на рак легені. Пульмонологи часто прослуховують легені, чують хрипи і відносять їх до астми, але непогано отримати сканування, щоб переконатися, що там немає пухлини, що може викликати блокування дихальних шляхів.

Загальний біль в тілі

Оскільки рак легенів часто не проявляється симптомами до більш пізніх стадій, він може залишатися недіагностованим до тих пір, поки не пошириться на інші частини тіла. Головні болі, запаморочення і проблеми з балансом, оніміння кінцівок можуть означати, що рак поширився на мозок або спинний мозок. Пожовтіння шкіри і очей може бути ознакою того, що він поширився на печінку.

Поділись


Новини партнерів