Чому виникає запаморочення

Згідно з опитуванням, проведеним компанією Abbott в 2017 році, поширеність запаморочення сьогодні дуже велика. Через понаднормову роботу більшість (67,5%) респондентів дослідження Abbott стикалися з проблемами зі здоров’ям – у кожному четвертому випадку це була проблема запаморочення. У половини опитаних із запамороченням стикалися літні родичі.

Більшість респондентів не шукає інформацію про запаморочення і не звертається до лікаря, вирішуючи питання нездужання відпочинком. Кожен четвертий з тих, хто звертався до лікаря з проблемою запаморочення, йшли на прийом до невролога, хоча багато хто віддавав перевагу консультації терапевта, лора або кардіолога. У кожному п’ятому випадку звернення до лікаря вдавалося полегшити симптоми, але не усунути їх; в 15% випадків лікування не принесло результатів. Тільки 10% респондентів сказали, що лікування, призначене лікарем, усунуло запаморочення.

Зазвичай пацієнтові доводиться проконсультуватися як мінімум з 4 різними фахівцями, перш ніж вони зможуть діагностувати реальну причину виникнення вертиго.

Таким чином, вертиго є дуже поширеним симптомом, діагностика причин якого вкрай ускладнена. З іншого боку, напади запаморочення не можна ігнорувати, адже поява цього симптому знижує якість життя людини. При запамороченні, яке виникло вперше, слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Запаморочення, або вертиго є результатом складного процесу в вестибулярному апараті, який відповідає за рівновагу і орієнтацію тіла в просторі, будь-які збої в цьому механізмі тягнуть за собою різні наслідки.

Вертиго може бути викликане цілим рядом патологічних процесів, що призводять до дисбалансу систем, контролюючих зір, рівновагу, тактильні і больові відчуття, а також положення тіла. Згідно з медичною класифікацією запаморочення може проявлятися в більш ніж 80 захворюваннях.

Грунтуючись на багаторічних дослідженнях, компанія Abbott знає, що люди, які страждають від запаморочення, не володіють достатньою інформацією про даний стан і способи його лікування.

Лікування запаморочення:

  • Методи лікування вертиго можуть включати медикаментозну і фізичну терапію, когнітивно-поведінкову терапію або хірургічне втручання. Іноді застосовуються комбіновані підходи.
  • Важливо пам’ятати, що лікування призначається відповідно до тих симптомів, які спостерігаються у пацієнта. Лікування вертиго залежить і від його причини.
  • Спеціальні вестибулярні вправи можуть бути корисними для пацієнтів із запамороченням, допомагаючи їм керувати своїм станом в повсякденному житті.
Поділись


Новини партнерів