Все, що потрібно знати про кальцій і його користь для здоров’я

Коли ми замислюємося про дієтe і нові способи для того, щоб підняти імунітет і поліпшити здоров’я, одним з перших на думку спадає кальцій. Чи достатньо його в організмі, чи потрібно приймати його в якості харчової добавки? Безумовно, кальцій – топ-інгредієнт в дієті для підтримки здорового організму. У цій статті ми розповімо вам про те, що потрібно знати про кальцій і його користь для здоров’я.

З дитинства батьки і лікарі твердять, що кальцій необхідний нашому організму для підтримки здоров’я зубів і міцних кісток. І правда, нестача кальцію відразу дає про себе знати кількістю карієсу і передумовами остеопорозу. Цей найважливіший компонент бере активну участь в процесі згортання крові, а також відомо, що кальцій – важливий елемент для м’язів, який впливає на збудливість нервових тканин. Ось чому про брак кальцію говорять часті м’язові спазми і відчуття поколювання в стопах і в зап’ястях. Крім усього цього кальцій відіграє важливу роль у правильній роботі гіпофіза, надниркових залоз, статевих залоз, підшлункової та щитовидної залози. В цілому кальцій становить 2% від загальної маси тіла дорослої людини.

Щоб рівень кальцію в організмі відповідав медичним стандартам, необхідно стежити за наявністю в дієті багатих цим елементом продуктів. Тут необхідно зазначити, що потрібний рівень кальцію варіюється з віком: наприклад, дорослі люди у віці від 25 років і вище потребують в 1000 міліграмів кальцію в день, а люди старше 50 років – на 10-15% більше.

Як правило, найдоступніші джерела кальцію – молочні продукти. Склянка молока, спожитого або в чистому вигляді, або в каші або ранкових пластівцях, відразу забезпечить організм 300 мг кальцію. У йогурті, сметані, сирі його іноді ще більше. Люди, які не їдять молочних продуктів, з легкістю знайдуть альтернативи в соєвому і мигдальному молоці, консервованому лососеві, вареному шпинаті та броколі, а також в сирому мигдалі або тофу.

Щоб кальцій в повній мірі засвоювався організмом, йому потрібна достатня кількість вітаміну D: наприклад, від 20-хвилинного щоденного перебування на сонці в теплий день або від з’їденого за обідом тунця або лосося.

Помилково думати, що зайва таблетка кальцію в день піде тільки на користь організму. Виявляється, що якщо щоденне споживання кальцію перевищує позначку в 2500 мл для людей у ​​віці від 19 до 50 років, це може негативно відбитися на роботі серця і судин: зайва кількість кальцію провокує блокування артерій. Недавні медичні дослідження показали, що прийнята у вигляді харчової добавки таблетка кальцію має куди більш високий ризик для серця, ніж кальцій, що всмоктуються в кров з прийнятою їжею – він, навпаки, надає захисний ефект на серце. Також перевищена норма кальцію в організмі буде відображатися у відсутності апетиту, нудоті і зниженні маси тіла, сонливості, погіршенні концентрації і депресивних симптомах.

Щоб точно знати, чи достатньо і не надмірно ваш організм отримує кальцій, слід щорічно контролювати показники за допомогою загального аналізу крові. Тільки лікар зможе визначити, чи потрібно вам змінювати дієту і починати прийом кальцію в формі харчової добавки.

Поділись


Новини партнерів