Як схуднути і не зруйнувати печінку: 2 корисних дієти і одна дуже шкідлива

Збираючись сісти на дієту, багато хто хоче отримати і додатковий бонус: не тільки схуднути, але і почистити печінку. Але чи всі дієти здатні надавати такий додатковий ефект? Давайте розглянемо декілька популярних дієт і їх вплив на роботу печінки.

Експерт: Юлія Борисівна Москвичева, к.м.н., дієтолог, експерт програми «Перевір печінку».

Як позначаються модні дієти на стан печінки?

Зверніть увагу, що всі перераховані далі дієти категорично протипоказані вагітним жінкам, що годують, а ті, хто має хронічні захворювання, повинні обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Гречана монодієта

У чому суть дієти : харчування протягом 7-10 днів тільки гречкою, звареною або просто запареною без додавання солі і масла. Рекомендовано випивати до 1 л. чистої води. Очікуваний ефект – мінус 1 кг в день.

Чи допоможе схуднути: Зазвичай за тиждень реально втратити близько 1 кг, але зникне, на жаль, не жирова тканина. Будь-яка каша без солі, будь то гречка або рис зможе вигнати з організму воду. Дотримуватися цієї дієти неможливо – гречка не задовольняє всіх харчових потреб організму, та й приїдається така монодієта швидко. А якщо Ви повернетеся знову на шлях харчових надмірностей, то і кілограми повернуться теж.

Як впливає на печінку: У багатьох людей, що мають надмірну вагу або ожиріння, є жирова інфільтрація печінки. В гепатоцитах (печінкових клітинах), накопичується надмірна кількість жиру, який погіршує її фільтраційну і інші важливі функції.

Холін, яким багата гречана крупа, має гепатопротекторну та ліпотропну властивості, тобто допомагає печінки позбутися зайвого накопичення жиру, нормалізує обмін ліпідів і холестерину.

Наявність в гречці вітамінів групи В сприяє покращенню метаболізму в печінкових клітинах. До речі, надлишок вітамінів В1, В6, В2, РР, які надійшли з гречаною дієтою може спокійно відкластися в печінці – це той рідкісний випадок, коли вітамінами можна наїстися про запас.

Якщо харчуватися навіть однієї гречкою, але не робити великих перерв у прийомах їжі, то таке дробове харчування сприятиме своєчасному спорожненню жовчного міхура. А це найкраща профілактика утворення каменів в його порожнині.

Так що короткострокова монодієта (не більше 5-7 днів) з використанням гречки для зниження ваги буде малоефективною, а ось для оздоровлення печінки вона дуже навіть непогана.

Дієта Дюка

У чому суть дієти: відноситься до типу кетогенних дієт. Складається з декількох етапів: атака, чергування, закріплення, стабілізація. Етап “Атака” (від 2 до 7 днів) складається повністю з білкової їжі. На другому етапі вводяться певні овочі. Закріплення – вводяться крупи, паста, сир. Стабілізація – повернення до різноманітного харчування, за умови проведення щотижня білкового дня і щоденних помірних фізичних навантажень.

Чи допоможе схуднути: Перша фаза надає пацієнтові впевненості у власних силах, тому що під час фази атаки відбувається, перш за все, втрата рідини і поступова перебудова на кетоновий шлях обміну. Відсутність вуглеводів в раціоні змушує спочатку використовувати запас глікогену печінки і м’язової тканини, а потім активізувати запаси з жирової тканини у вигляді кетонів, які замість глюкози використовуються організмом як джерело енергії. Виникає стан кетозу, що супроводжується неприємним запахом з рота, запорами, часто-головними болями, швидким стомленням або навпаки-станом ейфорії. Відбувається поступове зниження ваги, саме за рахунок зменшення жирової маси. Наступні етапи повинні поступово приводити до нормалізації харчування і різноманітного раціону. За час дотримання дієти передбачається формування нового, здорового стилю харчування.

Як впливає на печінку: Навіть для здорової печінки такі навантаження білком, при відсутності вуглеводів небажані, а при наявності захворювань печінки або вже наявного жирового гепатозу – можуть бути небезпечними. Продукуючи кетонові тіла печінка не в змозі їх використовувати, значить при цьому страждає енергообмін печінкових клітин.

Якщо ви збираєтеся використовувати дієту Дюка, то обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Він рекомендує зробити ультразвукове дослідження, здати печінкові ферменти – АСТ, АЛТ. Обов’язково слід помірно харчуватися, використовувати запарені висівки для профілактики запорів.

Дієта «6 пелюстків»

У чому суть дієти : чергування 6 монодієт – риба, злакові, сир, овочі, курка, фрукти.

Чи допоможе схуднути: Дана система харчування схожа своїм злакових днем з гречаною монодієтою, сирним, рибним і курячим – з дієтою Дюка, овочевим і фруктовим – з вегетаріанством. А в цілому дещо нагадує систему розвантажувальних днів, які ще з минулого століття використовують в медзакладах. Подібна дієта, безумовно, дасть свої результати: спочатку – Ви позбудетеся від зайвої води в організмі, потім можете втратити надлишковий жир. Але чуда чекати не варто. Середній темп зниження ваги близько 500 г в тиждень, причому через якийсь час вихід на стадію «плато» сповільнить цей процес. Однак, в цілому, це цілком вдалий старт до оздоровлення.

Як впливає на печінку: Прекрасно, що є сирний день – це дозволяє підтримати печінку ліпотропним холіном, метіоніном і казеїном. Вибирайте сир з жирністю 5%, не варто віддавати перевагу зовсім знежиреному продукту. Овочі і фрукти – джерела харчових волокон, мають жовчогінну дію і сприяють «процвітанню» корисної кишкової флори». Лакто- і біфідобактерії беруть участь в обміні жовчних кислот і холестерину. Рибний день з використанням нежирної риби з ліпотропними властивостями – тріски, минтая повинні чергуватися з вживанням жирної морської риби, багатої поліненасиченими жирними кислотами омега-3 (оселедець, сайра, лосось). Це сприяє виведенню надмірного холестерину і жовчних кислот.

Джерело

Поділись


Новини партнерів