Лікарі назвали найшкідливіші звички для здоров’я спини

Щоб зберегти хребет здоровим, потрібно відмовитися від деяких звичок.

Біль у спині – це прояв певного захворювання, що відбивається в хворобливих відчуттях в області задньої частини тулуба. Хворобливість в спині стоїть на першому місці серед звернень до лікаря і часто недооцінюється, як пацієнтами, так і різними фахівцями.

Близько 80% людей протягом життя страждають від болю в спині. За словами фахівців, це не завжди є симптомом серйозної хвороби або травми. Часто винні в усьому фактори ризику, з якими людина стикається щодня. Саме про них ми і розповімо в цій статті.

З дитинства ми звикли чути: «Тримай спину прямо». Однак в метушні днів ми постійно порушуємо це «правило», а згадуємо про нього лише тоді, коли відчуємо біль.

Ось найпоширеніші повсякденні ситуації – ті самі фактори ризику, які заважають нашій спині залишатися здоровою і можуть стати причиною виникнення болю.

1. Професійний фактор

Болі в спині турбують не тільки офісних працівників і представників сфер, де переважною є важка фізична праця і підйом вантажів. Косметологи, майстри манікюру, архітектори, водії, інженери, швачки – ось неповний список професій, представники яких щодня піддають свою спину серйозному навантаженню.

Важливо хоча б раз на годину робити невелику перерву в роботі. Якщо є можливість, робити стоячи коротку розминку, яка дозволить зняти напругу з м’язів спини, або хоча б ненадовго вставати з робочого місця.

2. Робочий простір будинку

Здавалося б, що вдома –  загрози спині вже не буде. Ми розслаблені і можемо не турбуватися про поставу. Але щоденні домашні турботи у вигляді миття посуду, приготування обіду або прасування білизни теж доволі нещадні до нашої спині.

Важливо, щоб робочий простір вашої оселі був максимально підлаштований під вас. Висота мийки, столи, прасувальна дошка повинна відповідати вашому росту, хребет під час домашніх занять повинен залишатися прямим, а м’язи спини – розслабленими.

3. Незручне взуття

Краса вимагає від нашої спини часом невиправданих жертв. Підкорені красивими туфлями на високій шпильці в магазині, жінки часом забувають про прямий зв’язок взуття та постави. Високі шпильки не рекомендується носити більше 2 годин на день.

Абсолютно плоска підошва дає навантаження на хребет не менше, ніж підбори. Вага неправильно розподіляється, в результаті непотрібне навантаження переходить на спинні м’язи. На роль повсякденного таке взуття не годиться.

На кожен день вибирайте взуття на невисокому каблуці. Босоніжки і інше літнє взуття – з ремінцями, які щільно утримують носок і п’яту.

4. Великі сумки

Мода на величезні сумки несе в собі серйозну загрозу здоров’ю нашої спини. Велика спокуса все своє носити з собою, неважливо, стане в нагоді воно нам чи залишиться тільки важкою ношею в прямому сенсі.

Проведіть чесну ревізію в своїй сумці. Залиште тільки те, чим дійсно користуєтесь протягом дня.

Ідеальним вибором на кожен день буде рюкзак. Якщо носити його правильно – на двох плечах, а не на одному. Ремінці відрегулюйте так, щоб він щільно прилягав до лопаток, а не бовтався на попереку.

5. Вузький одяг

Ще одна жертва, яку вимагає від нас мода, – красивий, але такий незручний одяг. Спідниця-олівець, звужена донизу сукня, джинси-скіні, які носять і чоловіки, помітно обмежують свободу рухів і порушують кровообіг. Скуті м’язи спини протягом дня можуть спровокувати болі.

Для жінок важливий ще і підбір білизни. Корекційна білизна сильно стискає м’язи, порушуючи кровообіг в них.? При виборі повсякденного бюстгальтера варто враховувати комфорт, а не тільки красу. Віддавайте перевагу широким лямкам ліфа.

6. Стрес і депресивні стани

Проведені дослідження говорять про те, що пригноблені психічні стани можуть викликати надмірне напруження м’язів спини в повсякденному житті.

Коли ми засмучені, нам не до постави – плечі опускаються, спина округлюється. Згодом болів в спині або попереку не уникнути. Фізична активність допомагає впоратися зі стресом. Важливо вибрати заняття до душі: танці, плавання або біг – те, чим ви будете займатися з задоволенням.

У разі депресії для якнайшвидшого розв’язання проблеми рекомендується звернутися до фахівців.

7. Неправильне положення уві сні

Незручна поза для сну укупі з неправильним матрацом не тільки заважає нам виспатися, але може також спровокувати болі в спині. Жорсткість матраца в цій ситуації відіграє велику роль. Він не повинен бути занадто м’яким, вибирайте помірно жорсткий.

Лінія хребта під час сну повинна залишатися прямою. Якщо ви спите на боці, голова не повинна ні западати, ні бути високо піднятою на пишній подушці. Сон на спині допоможе убезпечити подушка під колінами, яка зніме навантаження з попереку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів