Американські науковці Школи громадської охорони здоров’я при Університеті Південної Кароліни проаналізували дані майже 44 тис. осіб.
Науковці проаналізували дані 33,9 тис. чоловіків і 10 тис. жінок. Їх вік від 20 до 87 років. Деякі з піддослідних не пили кави взагалі. Деякі пили напій у помірній і надмірній кількості.
За час дослідження померло 2,5 тис. осіб. 32% з них померли у результаті серцево-судинних захворювань.
«Кава спочатку має побічні ефекти. Вони характеризуються викидами у кров адреналіну, вивільненням інсуліну. Кава підвищує кров’яний тиск. Чотири чашки кави, випиті за день, збільшують ризик смерті на 50%», – резюмують автори дослідницького проекту.
Серед чоловіків смертність вища у тих, хто пив багато кави протягом дня.
«Ризик смерті у шанувальників кави, що випивали менше 4 чашок в день, був невисокий. Якщо чоловіки випивали більше 4 чашок кави, смертність збільшувалася до 56%. Таку залежність виявили і в жінок», – розповідають вчені.
На високий відсоток смертності серед любителів кави впливало не тільки вживання напою. Виявили, що такі люди вели малорухливий спосіб життя і курили. Також на смертність впливала й генетика.