Знайдено спосіб зробити дітей розумнішими і здоровішими

Фізичні та розумові навантаження, як виявилося, позитивно впливають не тільки на стан вашого здоров’я.

Нещодавно німецькі вчені з’ясували, що це також впливає на стан здоров’я і ментальні здібності потомства, йдеться в дослідженні, опублікованому в ScienceDaily. За словами медиків, така спадковість передається деякими молекулами РНК, які впливають на активність генів.

Вчені відзначають, що ці молекули накопичуються як в мозку, так і в зародкових клітинах після проявленої фізичної і розумової активності.

Дослідники проводили досліди на мишах, щоб з’ясувати, як активність батьків впливає на їхніх дітей і онуків. Раніше було відомо, що на стан здоров’я потомства впливає погане харчування, часті стреси і травми.

Так, мишей-батьків поміщали в стимулюючу середу, де вони виконували безліч різних вправ. Після народження потомства з’ясувалося, що мишенята показують кращі результати в тестах, ніж мишенята з контрольної групи (чиї батьки не були залучені в активність).

Вчені встановили, що у “розумних” мишенят була поліпшена синаптична пластичність в гіпокампі – області мозку, важливою для навчання. Вона і є показником того, наскільки добре нервові клітини “спілкуються” один з одним.

Як з’ясувалося, цей позитивний фактор передався малюкам від батьків ще в момент зачаття. Оскільки розумова і фізична активність впливає на молекули РНК і, відповідно, це відбивається і на геномі потомства.

Джерело

Поділись


Новини партнерів